Hvad er en japansk te-ceremoni?

En Japansk te ceremoni er en kunstnerisk måde at være sammen på, hvor ritualet omkring tilberedning og indtagelse af matcha te er det centrale omdrejningspunkt.

matcha

Udstyr til matcha forberedelse

Te kom til Japan fra Kina i det 8. århundrede, men det var først i det 12. århundrede at matcha te blev introduceret.

Det startede som en social begivenhed, hvor man mødtes med venner for at drikke matcha te. Siden spredte det sig til de øvre sociale lag i det 14. århundrede.  Gradvist blev et af hovedformålene med at mødes og drikke matcha, at værdsætte kunst og kunsthåndværk i en ophøjet atmosfære.

En japansk te-ceremoni – på japansk kaldet ”chanoyu” – er et koreograferet ritual – en måde at servere matcha te på. Til ceremonien hører også særlige japanske søde sager, som man spiser for at afbalancere det bitre i matcha.

Når man tilbereder teen, vier man hele sin opmærksomhed på nøje indstuderet bevægelser. Det handler ikke om at drikke te, så meget som æstetikken omkring processen og at tilberede en skål te med hjertet. I hver bevægelse tager ceremoni-mesteren udgangspunkt i de tilstedeværende gæster. Hvert redskab placerer han ud fra gæstens synsvinkel.

Japansk chanoyu Temaster

Japansk chanoyu Temaster

Te-ceremonien er en kunstform og en spirituel oplevelse. Det er en måde at værdsætte terummets enkelhed og indretning på, en måde at fornemme chawan’en i hånden (den særlige skål man drikker matcha af), en måde at være sammen med vennerne i et fredfyldt øjeblik.

Som disciplin involverer det endvidere en æstetisk sans for at arrangere blomster, viden om porcelæn og te-udstyr og kalligrafi, og om at kunne tilberede et særligt måltid mad (Kaiseki) samt kende til de stramme regler for placering af gæsterne ud fra rank og titel.

Målet
Målet med en japansk te-ceremoni er at skabe en afslappet stemning mellem værten og hans gæster.

Teceremoni

Teceremoni

Den baserer sig delvist på etiketten omkring serveringen af teen (temae), men den er tæt forbundet med arkitektur, havekunst, brug af de særlige redskaber til tilberedning af matcha, kunst, porcelæn og Zenbuddhisme foruden en række andre elementer, som udgør grundlaget i en japansk te-ceremoni.

På et dybere plan er det målet at opnå en dyb spirituel tilfredsstillelse gennem indtagelsen  af matcha og en stille hvilen i ritualet. På et andet plan er det helt enkelt en samværsform, hvor gæsterne inviteres til at drikke te i et behageligt og afslappet rum. Og en måde at styrke båndet mellem vært og gæster, gennem værtens tilberedning og servering af matcha te.