Gul Te

Gule teer er sjældne og unikke og dyrkes udelukkende i Kina i bjergene af Anhui, Hunan og Sichuan provinserne. Det menes at gul te først begyndte at blive produceret i begyndelsen af Qing-dynastiet (1644-1912). I Kina er gul te kendt som Huang Ya, og dens unikke og særlige produktion har fortjent sin egen klassifikation.

Desværre er gul te ikke særlig kendt i vesten og den er ofte forkert betegnet som grøn te. Dette kan godt forklares idet gul te, med en knop og et eller to blade ligner mange Artisan grøn te typer.

I dag findes der kun tre gule teer i Kina. Det er et problem at den viden som skal til, er ved at gå tabt. Mange temestre som lavede de berømte gule teer er ved at være pensionister eller er nu borte. Kinas kamp om at producere flere og flere grønne teer til at imødekomme vestens krav vil betyde at disse fantastiske gule teer vil forsvinde.

Den ellers meget berømte gule, Huo Shan Huang Ya, eksisterer heller ikke længere. Anhui, som er et meget fattigt område mistede teknikken, fordi produktions omkostningerne var alt for høje. En te som hedder Huo Shan Huang Ya kan godt købes på markedet, men er nu lavet som en grøn te. Der er mange mennesker som køber denne te i den tro at den er gul.
I dag findes følgende gule teer: Jun Shan Yin Zhen fra Hunen, som ikke må forveksles med sølv nål hvid te, Meng Ding Huang Ya fra Sichuan, og min yndings te, Mo Gan Huang Ya fra Zhejiang, som er den mindst kendte og mest sjældne af de tre gule teer.

Gul te kan kun plukkes nogle få dage i det tidligte forår. Nogle plukninge er en knop og et blad (mao jian), andre en knop og to meget små blade (mao feng). Forårs knopperne indeholder de højeste antal antioxidanter og er derfor opfattet som de sundeste.

Det er meget omkostningsfuldt at plukke de små skud frem for de store blade. En te plukker kan plukke mellem 300 til 500 gram om dagen, som svarer til 60-100 gram tørrede blade.

Selve processen med at fremstille gul te er meget tidskrævende. Hver type har sin egen fremstillings metode. Først brændes enzymerne af så bladene beholder sin farve og smag, som man gør ved de fleste grøn teer. Derefter pakkes bladene enten i kraftigt papir (Yin Zhen) eller i stof. (de andre typer)
Gul te er klassificeret i samme kategori som hvid te, fordi det er meget let oxideret. Bearbejdnings processen fjerner den grønsagsagtige smag fra teen, men bibeholder de sundhedsmæssige kvaliteter af både hvid og grøn te. For mange er gul te en bedre te, idet det er behageligere for maven end grøn te.

De indpakkede te blade er placeret på en lille bambus kurv oven på et koksbål, dog er Yin Zhen gemt i en trækasse. Koksbålet er dækket til med aske for ikke at afgive røg. De små pakker er åbnede med mellemrum, afkølet og ompakket, med undtagelse af Mo Gan Huang Ya som også er håndrullet mellem ompakninger. Denne proces oxiderer teen en lille smule og fortsætter i op til tre dage, hvor bladene bliver langsomt tørrede. Når man tænker på, at behandlingstiden sammen med den begrænsede høst tid, kan man forstå, hvorfor denne te har haft vanskeligt ved at overleve. Den ville sandsynligvis være helt uddød, hvis ikke den var så værdsat af de lokale for sin sundhedsmæssige fordele.

Det er i sandhed bemærkelsesværdig te til te entusiaster. Den har en vidunderlig kompliceret smag og duft. Forhåbentlig vil denne te bliver bedre kendt i fremtiden, og markedet vil stige, så vi kan hjælpe med at holde denne art i live.

Brygning af gul te
Varm en lille tekande, en gaiwan, kop eller glas med 80 grader vand. Tilføj ca. 2 gram eller en flad spiseske med gul te blade. Hæld 80 grader varmt vand på bladene og lad teen trække i 3-4 minutter. Nyd mellem 3-7 påfyldninger med vandet.

Hvis du vil vide mere om gul te eller andre teer kan du tilmelde dig en af Simply Teas tesmagnings kurser.

Her kan du læse mere om Alexis tur til Mo Gan Huang Ya haven i 2009.

Skriv kommentar

*