Om gul te

Oprindelse

Gul te er en sjælden og unik te, der dyrkes udelukkende i Kinas bjergområder i provinserne Anhui, Hunan og Sichuan.

Man mener, at gul te så dagens lys første gang i begyndelsen af Qing-dynastiet (1644-1912), hvor den blev produceret til kejseren alene. Den gule farve har altid været forbeholdt kejseren, således også gul te.

I Kina er gul te kendt som Huang Ya (der direkte oversat betyder ‘gule blade’), og dens unikke og helt særlige produktionsmåde – som man kalder “at gøre gul” – fortjener sit eget kapitel.

Huang Ya betyder at 'gøre gul'
Teknopperne rulles let i hånden. Fremstillingen af gul te kan tage op til 3 døgn.

Sjælden te

Gul te er desværre ikke særlig kendt i vesten og bliver ofte fejlagtigt betegnet som grøn te. Gul te med en knop og et til to blade, ligner mange håndfremstillede grønne teer, og det kan være en forklaring på denne forveksling.

I dag er der kun tre gule teer tilbage i Kina, og den viden, der skal til for at videreføre teen, er i overhængende fare for at gå tabt. Mange af de temestre, som fremstillede de berømte gule teer er efterhånden ved at være gamle eller er døde. Kinas kamp for at producere flere og flere grønne teer for at imødekomme Vestens stigende behov, er desværre også med til at øge risikoen for at de unikke og fantastiske gule teer vil forsvinde i fremtiden.

Den en gang så berømte gule te, Huo Shan Huang Ya, eksisterer således ikke længere. Anhui, hvor den blev produceret, er et meget fattigt område, og her mistede man teknikken til at lave gul te, fordi produktionsomkostningerne efterhånden var blevet alt for store. Man kan dog stadig finde teer på markedet under navnet Huo Shan Huang Ya, men det er en te, der bliver lavet som grøn te. Mange mennesker køber den dog fortsat i den tro, at det er en gul te.

knopperne ristes let i en wok inden de oakkes i stof
Temester Wang Qiang Zhen, der nærmer sig 80 år, er i gang med at riste teknopperne let inden de igen skal pakkes i stofposer for at hvile.

 

Frem til i dag har tre gule teer overlevet:

  • Jun Shan Yin Zhen fra Hunan – ikke at forveksle med Bai Hao Yin Zhen (hvid sølvnål),
  • Meng Ding Huang Ya fra Sichuan – og min (Alexis Kaae grundlægger af Simply Tea) yndlingste:
  • Mo Gan Huang Ya fra Zhejiang i den sydøstlige del af Kina. Det er den mindst kendte og mest sjældne af de tre gule teer.

Fremstilling

Gul te kan kun plukkes nogle få dage om året i det tidligste forår. Nogle plukninger består af en knop og et blad (kaldet: mao jian). Andre består af en knop og to meget små blade (mao feng). Forårsknopperne indeholder det højeste antal antioxidanter og anses derfor for at være de sundeste.

Det er ekstremt tidskrævende at skulle plukke de bittesmå topskud frem for de lidt større blade. En teplukker kan plukke 500 -1000 gram om dagen, det svinder i tørret tilstand ind til omkring to tredjedele.
Selve processen med at fremstille gul te er også meget resourcekrævende og kan tage fra et til tre døgn. Hver type gul te har sin egen fremstillingsproces.

Først brændes enzymerne af, så bladene kan beholde farve og smag på samme måde, som processen omkring de fleste grønne teer. Derefter pakkes bladene enten i kraftigt papir (Jun Shan Yin Zhen) eller i stof (Meng Ding Huan Ya og Mo Gan Huang Ya).

Gul te klassificeres i kategori med hvid te, fordi den er meget let oxideret. Den særlige bearbejdningsproces fjerner den lidt grønsagsagtige smag fra knopperne, men bibeholder en te med samme sundhedsmæssige kvaliteter som hvid og grøn te har.

De nu indpakkede teblade bliver placeret på en lille bambuskurv over et koksbål, mens Yin Zhen gemmes i en trækasse. Koksbålet er dækket til med aske for ikke at afgive røg. De små pakker bliver med mellemrum åbnet, afkølet og ompakket – med undtagelse af Mo Gan Huang Ya som også bliver håndrullet i mellem ompakningerne.

Processen er med til at oxidere teen en lidt ad gangen, og sådan fortsætter det i op til tre dage, så teen kan tørre over en lang periode.

Her ser man knopperne blive pakket i stofposer, inden de lægges over et koksbål

Knopperne bliver nu pakket i stofposer for derefter at oxidere langsomt henover koksvarme, indtil de skal pakkes ud og ristes igen på en wok.

I fare for at uddø

Når man får indsigt i bearbejdningstiden og lægger den sammen med den meget korte og begrænsede høstsæson, forstår man, hvorfor denne te har haft så vanskeligt ved at overleve. Den ville sandsynligvis have været helt forsvundet, hvis ikke det var for lokalbefolkningen, der værdsætter den så meget på grund af dens sundhedsmæssige fordele. For folk med sarte maver er gul te ofte en mere nænsom te mod maven end grøn te.

Det er i sandhed en bemærkelsesværdig te til te entusiaster. Den har en vidunderlig kompliceret smag og duft. Forhåbentlig bliver gul te bedre kendt i fremtiden, så efterspørgslen på den kan stige og vi kan være med til at sikre at denne meget sjældne te ikke forsvinder. På årsbasis producers der sammenlagt under 1000 kilo gul te i Kina.

Brygning af gul te

Varm en lille tekande, en gaiwan eller kop med 80 grader varmt vand.
Tilføj ca. 2 gram (eller en flad spiseskefuld) med gule teblade. Hæld 80 grader varmt vand på bladene og lad teen trække i 3-4 minutter. 
Nyd mellem 3 og 7 påfyld.

Hvis du vil vide mere om gul eller andre teer, kan du tilmelde dig et af Simply Tea’s tesmagningskurser.