Koffein

Hvor meget koffein der er i te er et meget spændende spørgsmål, og der er mange bud på svar, afhængigt af om man er teproducent eller tehandler. Vi har rejst sammen med en af verdens førende te botaniker fra Yunnan Universitetet i Kina og har stillet ham samme spørgsmål. Svaret er ikke så ligetil, men vi vil prøve at forklare det i følgende.

teblade

Koffein-indholdet i te afhænger bl.a. af plantens alder, jo ældre den er, desto mindre
koffein producerer den.

Alder
Det er plantens alder som afgøre hvor meget koffein, der er i teen. Koffein er et naturlig pesticid, som dannes i plantens rødder og føres til de unge skud, for at beskytte dem mod angreb fra insekter. Undersøgelser har vist, at der er mere koffein i unge teplanter end i gamle teplanter. I de unge planter er koffeinen med til at beskytte plantens evne til at overleve et eventuelt angreb fra insekter og dyr, ved at ramme deres nervesystem, så de falder om. Koffeinen mærker vi mennesker også, hvis vi drikker for meget kaffe eller kommerciel lavkvalitets te. Når planten er veletableret, det vil sige 30 år eller mere, holder den op med at producere koffein. Der skal mere end et angreb fra dyr eller insekter til at slå den ud.

Jo ældre teplanten bliver, jo mindre udbytte giver den. De kommercielle tehaver erstatter teplanterne med nye buske hvert 10. år for at opnå et større afkast (de fokuserer på mængde frem for kvalitet). De haver der fokuserer på kvalitet, bibeholder de ældre buske på grund af smagen, selvom de giver et mindre afkast. De fokuserer på kvalitet frem for mængde.

Flere af Simply Tea’s teer kommer fra meget gamle – op imod flere århundreder gamle – tetræer i Yunnan. Det gælder for eksempel vores himmelske Sjældne Yunnan sorte te

Tebjerge i Kina

Tebuske der gror højt oppe i bjergene indeholder meget mere L-theanin end te dyrket fra lavereliggende områder.
L-theanin har en bevisligt beroligende effekt på hjernen og går i positivt ‘dialog’ med koffeinen.
Tilsammen skaber L-theanin og koffein den unikke effekt: at de beroliger hjernen samtidigt med at den bliver fokuseret.

L-theanin
Et afgørende element for, om kroppen optager koffein, er stoffet L-theanin, som er en non-protein aminosyre. Denne aminosyre har en fantastisk virkning på koffein, da den så at sige ”nulstiller”, de negative effekter, den har på kroppen. Jo, mere L-theanin i tebladet, desto mindre virkning har koffein på vores nervesystem. Derfor siger mange tehandlere, at hvid te har det laveste indhold af koffein, men i virkeligheden kan de sagtens ligge blandt de højeste. Det skyldes, at Silver Needle (Sølvnål), hvid te, ofte har et meget højt indhold af L-theanin, derfor mærker vi ikke effekten af koffeinen, vi mærker den beroligende virkning, som forårsages af L-theaninen.

L-theanin findes i teplanter, som er dyrket på bjergtoppe i Kina og i Himalaya (f.eks. Darjeeling). Ofte findes L-theanin i teplanter dyrket i over 2000 meters højde eller hvor omgivende planter eller træer skygger for dem, f.eks. bambusskov eller regnskov, eller fordi de er dækket af et naturligt skylag.

“Kabuse”
Flere japanske teproducenter dækker deres teer med bambus, ris eller stofmåtter ca. 60 dage før de høster. Denne proces, som kaldes ”kabuse”, er med til at stresse planten og tvinge den til at producere store mængder af L-theanin. L-theanin, som kun findes i te og en enkelt svampeart, er den mest eftertragtede komponent i te. Det er den teentusiaster eftersøger, fordi det giver teen den søde smag og den lange fyldige eftersmag, som betegnes ”umami”, samt en ubeskrivelig fornemmelse af velvære.

Tidligt høstede topskud
Den største koncentration af L-theanin findes i topskud, såsom Silver Needle (sølvnål) og Yunnan Golden Buds eller i de grønne teer som Anji Bai Cha og Purple Bamboo. L-theanin er det vi, Simply Tea, søger når vi vælger te på vores årlige rejser i Kina. Desuden findes den i højkvalitets Matcha, Gyokuro, Sincha og Sencha fra Japan. Disse teer har også et meget højt indhold af koffein. Fordi Matcha te er en koncentreret pulveriseret grøn te, har den syv gange så meget koffein, som en te brygget på blade, men på grund af L-theaninen virker den både beroligende og opkvikkende på vores nervesystem.

MT_2013_7108
Tebuske og tetræer der er omgivet af skyggende træer eller skyer får de mest optimale vækstbetingelser.

For at opsummere:
– Al te indeholder koffein
– Køber man koffeinfri-te, er den også renset for alle andre gode næringsstoffer, og der er stadig omkring 10 procent koffein tilbage i bladene.
– Te fra tebuske eller tetræer, som er mere end 30 år gamle, indeholder ikke længere eller næsten ingen koffein. Det ved tehandleren ikke ret meget om, medmindre han er med til høsten, hvilket vi er. Det gælder for vores Rock Oolong teer og de fleste af vores Puerh teer, at de er mere end 30 år gamle – nogle kan være op til flere hundrede år gamle. Disse teer er meget eftertragtede og kostbare i Kina. De er vanskelige at opdrive i Europa, men forhandles hos Simply Tea, som det eneste sted i Danmark.
– Kommercielt dyrket te i tebreve, og te som er spædet op med aromastoffer, blomster, frugt og olie, vil kroppen opleve som indeholdende et meget høj indholdmængde af koffein, da der slet ikke er noget L-theanin til at modvirke koffeineffekterne.
– Te lavet af topskud, høstet tidligt om foråret og dyrket i områder, hvor højden danner et naturligt skydække, vil derimod føles mest beroligende på kroppen på trods af, at indholdet af koffein i disse teer er højest – L-theaninen ‘nulstiller’ så at sige koffeinen.

Lær mere på et tesmagningskursus
Te er en ret kompleks plante med flere end 550 forskellige næringsstoffer. Hvis du har interesse for det,
fortæller vi mere om koffein på vore ugentlige tesmagningskurser.
Se mere på: 
http://simplytea.dk/arrangementer-2/tesmagning-for-begyndere/

Simply Tea