L-Theanin

L-theanin  (γ-glutamylethylamide) er en unik aminosyre som findes udelukkende i te planten Camellia sinensis. Der findes en enkeltsvampe art (Xerocomus badiussom) som også indeholder stoffet.

De små spæde knopper indeholde de fleste aminosyrer

De små spæde knopper indeholder de fleste aminosyrer

Lige efter vand, er te den mest indtaget drik på kloden. Derfor bliver en ret stor mængde af theanin indtaget dagligt på verdensplan. L-theanin er et meget vigtigt element for smagen af te, og beskrives som umami. Te indeholder mange næringsstoffer, herunder polypfenoler, proteiner, aminosyrer, vitaminer, samt mineraler. Af den tørrede te`s vægt, består theanin af ca. 1-2 % som svarer til cirka 50 % af aminosyrerne i te. Theanin bliver udviklet i roden af ​​planten og koncentrerer sig i bladene, hvor sollyset konverterer theanin til polypfenoler. På grund af dette, dyrker flere bønder deres te planter væk fra direkte sollys, for at bevare theanin indholdet og dermed smagen.

Kemi

I 1949 blev L-theanin opdaget i grøn te, af en Japansk forsker ved navn Sakato, og i 1964 var det godkendt som et tilsætningsstof til mad. Theanin er vandopløseligt, og dermed optages hurtigt i tyndtarmen når det drikkes.

Virkningsmekanismer

I hjernen øger L-theanine produktionen af ​​dopamin og seretonin som er humørstyrkende. Theanin forøger alpha (α) bølge aktivitet, som er et tegn på induceret afslapning, derfor oplever vi en følelse af velvære kort efter vi har indtaget en kop te. Vi mærker en afslappet sindstilstand uden at være træt, selvom der er koffein i teen. Tilsyneladende nulstiller theanin virkningen af koffein på nervesystemet, samt reducerer stress hormonet kortisol. L-theanin er også forbundet med forbedret indlæring, koncentrations – og huske evner, samt kan muligvis være forebyggende af sygdomme som Alzheimers og demens.

Findes L-theanin i alt te?

Desværre gør den ikke. Den kvalitet af teblade anvendt i Europa, er høstet så sent på året, at L-theanin ikke vil være tilstede eller i så lav en koncentration, at det ikke vil have betydning for os.

For at teen indeholder aminosyren L-theanin, skal bladene høstes før fotosyntese finder sted. Ligeså snart fotosyntese forekommer, omdannes aminosyrerne til polypfenoler (tanniner). Te som bliver høstet tidligt om foråret, og er beskyttet mod sollyset, indeholder de fleste aminosyrer. Det er forklaringen på hvorfor teer, der er høstet først på året som Darjeeling (First Flush), er så eftertragtet.

Ønsker man en te hvor aminosyrerne er bevaret, skal man vælge en topskuds te, der er høstet tidligt om foråret. Disse teer, som har meget spæde blade, hører til nogle af de mest omkostningsfulde i verden og svarer til kun ca.10% af alle teer produceret på verdensplan.

Ønsker du at opleve disse teer kan du roligt vælge teer fra Simply Tea. Vi sikrer os at aminosyrer er i højsædet når vi køber vores teer om foråret. Vi er med til at vurdere kvaliteten sammen med vores samarbejdspartner Seven Cups  inden vi bestiller årets høst.