Antioxidanter – Catechiner

Catechiner  Antioxidanter

Catechiner er bedre kendt som antioxidanter og er fundet i frugt som vindruer (også vin), chokolade, æbler men hovedsagelig i de friskplukket grønne teblade fra teplanten Camillia Sinensis.

Disse stoffer er ikke nødvendig for plantens vækst men for plantens helbred. Vi kender jo godt at når man beskær veletableret træer, så dannes en væske på såret. Det er catechiner som er ved at hele såret og beskytter den mod angreb fra insekter og infektioner.

Vores krop kan ikke producerer catechiner, derfor optager vi disse stoffer igennem frugt og grøntsager, hvoraf de spæde friskplukkede grønne teblade indeholder alle fleste catechiner. Det er derfor at videnskabsmænd mener at te, især hvid, grøn, gul og sheng puerh te er godt for helbredet.

Når bladene får lov til at oxidere igennem iltning, ændres catechiner til thearubiginer og theaflaviner. Disse stoffer bidrager til nogle andre helbredsmæssige egenskaber.

Catechiner er også ansvarlig for de bitre stoffer i teen. Jo større bladet får lov til at vokse, jo mere bitter vil bladet være.