Legenden om Gudindens Barmhjertighed

”Tie Guan Yin” oversættes ofte fra kinesisk til engelsk som Iron Guanyin eller Iron Goddess of Mercy.

teblade

Ifølge én legende om, hvordan busken Iron Goddess of Mercy (Gudindens barmhjertighed- på kinesisk Tie Guanyin) har fået sit navn, passerede en te-bonde, Wei, hver dag et gammelt nedslidt tempel i Anxi dybt inde i Fujian Provinsen. I templet stod der en jernstatue af bodhisattvaen for passion og kærlighed, Guanyin. ”Noget må gøres”, tænkte han, da han så templets forfald, og en dag tog han en kost og fejede templet og satte røgelsespinde hen foran jernstatuen af Gudindens Barmhjertighed, Tie Guanyin. Det gentog han to gange om måneden. En nat drømte han, at Guanyin kom til ham og sagde: Der findes en hule bag templet. I hulen finder du en skat. Tag denne skat og del den med andre.”
Wei gik hen til hulen og fandt en lille bitte teplante. Han tog planten til sig, passede og plejede den, indtil det blev en stor og velvoksen busk. Så tog han skud fra busken og delte ud til alle naboer og folk han kendte. Han kaldtebusken for Tie Guanyin – Jern Boddhisatvaen for passion. Gennem årene blev Wei meget succesfuld. Han sørgede for, at templet blev istandsat. Med tiden kom det til at fremstå som et symbol og vartegn for området omkring Tie Guanyin busken.

En anden legende bygger på den lærde Wang. Wang opdagede på sin færd tilfældigt en lille teplante neden for klippen Guanyin. Han tog planten med hjem og kultiverede den. En dag besøgte Wang kejser Qianlongs hof (1711-1799). Han gav kejseren teen, som en gave fra alle folk i landsbyen. Kejser Qianlong blev meget imponeret over denne te, og han spurgte til dens oprindelse. Da han hørte, at den var blevet fundet neden for klippen Guanyin, gav han den navnet Guanyin.

guanyin
Te-busken ved navn Gudindens Barmhjertighed (på kinesisk Tie Guanyin) – er mulighvis opkaldt efter Boddhisattvaen, Gudindens Barmhjertighed.
Navnene Monkey Picked Oolong og High Mountain Oolong henviser derimod til den plukning og kvalitet Tie Guanyin bladene har.