Hvad er sort te?

Sort te stammer fra planten Camilia Sinensis er den eneste af de seks te kategorier som har fået lov til at oxidere 100 %. Bearbejdningsprocesser kan variere meget fra land til land eller område til område. De fire grundliggende processer for sorte teer er: hvile, rulning, oxidering og tørring. alt sort te gennemgår de fire faser men der findes to forskellige rulningsmetoder: Orthodox og CTC

Orthodox sorte teer er ofte håndbearbejdet i løse blade af artisan producenter kendt som temaster og findes i mange forskellige varianter, stilarter, og størrelser. Disse teer er unik for Kina men findes også i andre lande bare for at nævne Sri Lanka, Indien, Indonesien og Kenya. Det er de håndbearbejdede teer som er efterspurgt af entusiaster og kan være iblandt nogle af de dyreste i verden.

CTC eller cut-tear-curl (Klip-rev-krølle) er en metode brugt i mange lande primær for produktion af tebreve og billigere kommercielle aroma teer.

Produktion af Othodox te

De frisk plukkede grønne blade bliver strøget på bakker i et tyndt lag i op til 18 timer. Varm luft kan cirkulere imellem bladene og gør dem bløde og elastiske så de kan rulles uden at knække, samt at fugtigheden i bladenes cellevæge reduceres.

Teen hviler for at nedbryde cellevægen

Teen hviler for at blødegøre bladene inden rulning

Det er rulningsprocessen som nedbryder cellevægen og frigiver de aromatiske olier. Denne proces udføres stadig i hånden ved de meget finere te sorter, men de fleste anvender rullemaskiner. Under rulningsprocessen udvindes saften fra de grønne blade som indeholder katekiner og polyfenol oxidaze. Disse stoffer reager med ilten og giver bladene, en rød kobber farve. Farven skyldes at katekiner omdannes til thearubiginer og theaflaviner på grund af oxideringsprocessen. Denne gruppe stoffer hedder polypfenoler og er kendt for deres helbredsvirkning på kroppen.

Oxideringsprocessen er et 100 år gammelt håndværk som kræver eksperter og erfaring for at sikre at kvaliteten er i højsædet.

Oxidering te

Rulning for at nedbryde cellevægen

Efter rulning ligger bladene igen på bakker i en tynd lage for at nedkøle og for at oxidere færdig. Denne proces kan være kort eller lang afhængig af klima og luft fugtighed.

Oxiderings proces for sort te

Oxiderings proces for sort te

Til sidste tørres bladene i ovne ved ca. 100-120o C. I dag bruger de fleste automatiske ovne med transportbånd.

Te tørring maskine

Te tørring maskine

Efter tørring sorteres bladene møjsommeligt i størrelse, nogle gange op til 14 forskellige kategorier, som ofte udføres med øjemål og håndkraft. For at få de bedste resultater for brygning af te, skal bladene være af samme størrelse. De meget fine partikler sorteres med hjælp af sigter og bruges som regel til tebreve. Desto større blade jo mere kan man forlange i prisen.

Det færdig sort te

Det færdig sort te

 

Ca. 100 kg af frisk grønne blade bliver til 20-25 kg af færdig bearbejdet sort te.
Denne bearbejdnings proces har udviklet nogle af de lækreste teer nogen siden.

Der findes utallige sorte teer, mange af dem forlader aldrig Asien på grund af efterspørgsel og de ekstreme høje priser.

Besøg webshoppen for nogle af de bedste sort teer fra Kina

CTC metoden

I 1950, for at imødekomme den stigende efterspørgsel på tebreve, blev CTC maskiner indført til de kommercielle teblade. I dag bliver teen også høstet ved hjælpe af maskiner, men bladene får lov til at hvile på den samme måde som med othodox te. I stedet for at rulle tebladene i hånden eller på rullemaskiner, anvendes CTC maskiner som hakker og rykker bladene fra hinanden i meget mindre partikler med knive som  roterer i forskellige retninger.  Efterfølgende tørrings processer er ens.