Puerh te

Heicha Fermenteret te

I Kina og Japan findes der fermenterede teer som har fællesbetegnelsen Heicha. Der betyder sort te, men må ikke forveksles med den sorte te, vi kender i vesten, for den hedder nemlig rød te i Kina. De to navne har allerede skabt en del forvirring i Europa vedr. bearbejdningsprocesser. Fagfolk er begyndt at kalde fermenteret te for ”Mørk” te. For at gøre det mere enkelt, kalder vi kategorien fra Yunnan for Puerh te, fordi vi ikke beskæftiger os med andre fermenterede teer fra andre områder end Puerh.

Denne side er dedikeret til at give interessante og relevante oplysninger om den usædvanlige te, vi kalder for Puerh te og som udtales pu-er. Teen har mange stavemåder Puer, Pu’er, Pu’erh, Pu Erh og kan også kaldes for Bolay.

Puerh te stammer oprindeligt fra Yunnans naturlige regnskov. Mens hvid, gul, grøn, Oolong og mange sorte teer er kultiveret og høstet fra Camellia sinensis var. sinensis busken, er Puerh te fremstillet af bladene fra varianten Camellia sinensis var. assamica eller gamle Camellia taliensis tetræer som ofte bliver betegnet som vilde.

Puerh te kommer fra den sydlige Yunnan provins i Kina. Oprindeligt kom puerh te fra de ældste tetræer, som gror vildt i regnskoven. Puerh er en af Kinas mest berømte medicinske teer, og er blevet nydt i mere end tusind år. Det er en fermenteret te. Fermentering referer til den nedbrydningsproces af stoffer ved hjælp af bakterier, gær eller andre mikroorganismer på den samme måde som at kompostere. Denne teknik af at fermentere grønne blade lavet af de specielle brede teblade, har en unik kemisk sammensætning, der gør dem egnede til lagring.

Kunstig lagret puerh kaldes shu og gæres i mindst to måneder under særlig kontrollerede forhold, hvor der holdes øje med varme og fugt. Naturlig lagret puerh hedder sheng og udvikler sig over tid, når den lagres. Vel lagret sheng puerh anses for at være den finest og er eftertragtet af feinschmeckere verden over. Disse teer kan opnå nogle af verdens højeste priser under auktion.

Shu puerh der er korrekt fremstillet, skal være kompleks, svampeagtig og have en duft af efterårsløv uden at smage surt eller muggent. Smagen skal være utrolig glat og ren som en god, malt whisky med en dvælende sødme og et strejf af vanilje. Farven skal være skarp, klar mørkebrun til sort og ikke mudret.

Sheng puerh er som en meget kompleks grøn te, frisk og saftig med undertoner af tobak og astringens. Dens smag modnes, bliver blødere og smukkere med alderen. Puerh har en meget lang holdbarhed og afhængigt af bladets kvalitet, kan den være klar til at drikke 50 år eller mere efter den er høstet. Bliver teen behandlet korrekt, kan puerh fra blade af høj kvalitet stige betydeligt i værdi over tid. I de senere år har efterspørgslen ført til højere priser for sjældnere puerh kager. De høje priser, som skyldes spekulation, er dog aftagende.

Puerh fremstilling

Indtil for nylig var puerh et kinesisk mysterium, men fremstillingsprocessen er meget enkel. Puerh er produceret ved at riste de store Da Ye Zhong blade, rulle dem og til sidst efterlade dem for at tørre i solen. Resultatet er rå te, som kaldes maocha, der enten kan laves til shu eller sheng puerh.

Man har tidligere presset teen til kager for lettere at kunne transportere dem. Teen bliver presset i mange faconer, men den mest kendte er den flade kage, som hedder en bing.

357 gram maocha fyldes i en stofsok, dampes og formes til en flad skive. En knude lukker sokken, som placeres på en udhulet granitsten, hvorefter en flad sten placeres ovenpå som en sandwich. Derefter stiller man sig på stenen og vipper forsigtig for at fordele vægten jævnt over kagen. Man fjerner den pressede kage, lader den tørre og pakker den i meget fint bomuldspapir, så teen stadig kan opfange fugten igennem luften.

7 kager stables, pakkes i bambusblade og snores til. De 7 kager har en vægt på 2,5 kilo og hedder tong. Èn hest kan sagtens transportere 80 kilo.,16 tong på hver side af hesten.

Puerh te tilskrives mange medicinske egenskaber. Teen menes at være egnet til folk i alle aldre. Te købes ofte for at hjælpe med vægttab og til at bekæmpe skadelige virkninger af overdreven alkoholforbrug, men undersøgelser viser, at te kan reducere kolesterol i blodet. Puerh er berømt for sine helbredende kvaliteter, sit lave koffeinindhold og sin beroligende effekt og milde eftersmag.

Hemmeligheden bag er aldringsprocessen – ung puerh er frisk og skarp, men med alderen bliver den mild, blød og kompleks, som en god vin. Puerh skiller sig ud fra andre teer idet smag, aroma og tekstur er unik på en måde, som nærer både krop og sjæl.

I de seneste år har medierne omtalt puerh som et vægttabsmirakel, men der er meget mere til denne te end en trend. Simply Tea tilbyder den ultimativ Puerh oplevelse.