Bryg den perfekte kop te

Vandtemperatur er afgørende 

Lær at få styr på “reje-øjne”, “krabbe-øjne” og “fisk-eøjne”, så går du ikke galt i byen, når du skal brygge den perfekte kop te. Derved undgår du også det, kineserne kalder for gammelmands vand.

Vandtemperatur har afgørende betydning for den kop te, du brygger og for smagen og aromaen af teen som helhed.

Hvis du drikker hvid, gul eller grøn te, så ved du, at anvendelsen af den korrekte vandtemperatur kan have afgørende betydning for, om du får en bitter te, eller en te, der er fyldt med sødme og aroma som en blomstereng.

Når du drikker sort, Puerh eller Oolong te, skal du bruge kogende vand, men vi anbefaler, at du fjerner kedlen lige før den begynder at koge for at undgå, at vandet mister ilt og bliver fladt.

Den moderne metode
Du opnår den korrekte vandtemperatur på flere måder.
Du kan bruge et stegetermometer eller en elkoger med termostat, så du får lige præcis den temperatur, du vil have.

Med lidt øvelse, kan du også træne dit øre op til at høre, hvornår kedlen skal tages af, inden den kommer over den ønskede temperatur. Sådan som man gjorde
før vi fik alle vores moderne hjælpemidler som elkedler, stegetermometre etc. Dengang vi måtte forlade os på syn og hørelse.

Den traditionelle metode
Når du sætter vand over, så læg mærke til, at når kedlen er ved at komme i kog, ændrer lyden sig, og dampen stiger hurtigere til vejrs og bliver mere intens.
Efterhånden som vandet bliver varmere, kommer der små bobler på størrelse med et nålehoved der nærmest ‘springer’ op til vandets overflade. Kineserne kalder det “reje-øjne”.

“Reje-øjne”  60 – 70 grader til fine grønne teer
Langsomt forandrer dampen sig, og kedlens lyd ændrer sig til en lav summen. Temperaturen er nu på 60 – 70 grader, den perfekte temperatur til at brygge de fineste grønne teer med.

Reje-øjne

“Reje-øjne” er små bobler, der opstår omkring 60-70 grader

 

“Krabbe-øjne”,  80 grader til hvid, gul, jasmin, grøn te
Temperaturen stiger fortsat, og boblerne vokser og bliver på størrelse med “krabbe-øjne”. Dampen stiger nu lodret til vejrs i en konstant strøm, og kedlen begynder at lave ‘poppe’ lyde. Temperaturen har nu nået 80 grader – den perfekte temperatur til hvid, gul, jasmin og grøn te.

krabbe

“Krabbeøjne”


“Fiske-øjne” 
- 90-95 grader – til Oolong, Puerh og sorte teer.
Når boblerne er blevet store som “fiske-øjne”, ændrer kedlens lyd sig og bliver til en kraftig summen og brummen. Dampen stiger hurtigere til vejrs nu i en tyk søjle. Vandet er nu på 90 – 95 grader, den rette og perfekte temperatur til Oolong, Puerh og sorte teer.

Fiske-øjne

“Fiskeøjne”


“Gammelmands-vand” 
– 100 grader uegnet til at brygge te af

Det sidste stadie – der hvor kedlens lyd bliver til et ivrigt vandfald, og boblerne danser rundt mellem hinanden – egner sig ikke til tevand.
Kineserne har et sigende udtryk, de kalder det for ”gammelmands vand”, fordi det er ‘dødt’ og uden ilt, og hvis man bruger det, får teen en flad og ‘gammel’ smag.

På alle Simply Tea’s teer finder du en detaljeret vejledning og information om, hvordan du skal brygge teen, og hvilken vandtemperatur du skal bruge til den bestemte type te.