Grøn te
Grøn te som har sin oprindelse i Kina var den første te, der blev produceret og er stadig mest populær i Asien. Teens unge blade bliver plukket og hviler, hvorefter de opvarmes med damp eller ristes for at dræbe de naturlige enzymer, der forårsager oxidering i bladet. Efter bladene er blevet dampet eller ristet, formes de til mange forskellige varianter.
Der findes utallige varianter af grøn te, alle med egen facon, udseende og smagsprofil. Grøn te er generelt græsagtig med en smag af grøntsager, men kan også have blomsteragtig, ristet, smøragtig, umami og nøddeagtige noter.
Grøn te er kort sagt blade fra Camillia sinensis planten, der har været udsat for withering, de-enzymet og tørret. Formålet er at presservere de naturlige polyfenoler i bladene ved at undgå ilten.
Grøn te kan inddeles i to produktionsmetoder: den traditionelle og den kommercielle.
Den traditionelle metode
Den traditionelle metode er let genkendelig da teplanterne ofte er dyrket fra frø. De vokser ikke altid i pæne ensartede rækker, og der anvendes hverken pesticider eller kemisk gødning. Generelt benyttes stor omhu ved plukning og under bearbejdning. Disse teer bliver plukket i hånden og bearbejdes i mindre mængder ofte uden hjælp fra maskiner. Hvile-processen (withering) udføres udendørs eller under tagplader. Ristning sker i hånden i en wok over åben ild, og rulning udføres i hånden på bambusmåtter. Den endelige tørringfase sker som regel i en bambuskurv over koks eller åben ild. Metoden er at fortrække i forhold til kvalitet og smag.
Den kommercielle metode
Kommercielle tebuske stammer fra stiklinger og er plantet i pæne rækker, der er beskåret lige høje, så det er nemmere at høste med maskiner. Meget ofte bruges der kemikalier til at fremme væksten og forhindre insekter. Høstning er mekanisk med hækkeklippere, hvilket gør det svært at differentiere knopperne fra bladene. Insekter, æg eller fugleklatter vil eventuelt være en del af det færdige produkt. Teen får mindre pleje og opmærksomhed under forarbejdningen, da den produceres i store mængder og høsten er afhængig af hjælp fra maskiner.
Withering sker indendørs i metalkar med tvungen luft, og enzymerne deaktiveres i opvarmede tumblere. Al rulning udføres af maskiner og teen tørres derefter i industriovne.
Fælles for begge metoder, er, at bladene hurtigst muligt efter de er blevet plukkede, skal tilbage til fabrikken.
Når bladene bliver plukket fra busken, sker der en kemisk ændring, bladets cellevæg nedbryder og reagerer med ilten. Processen hedder polyfenoloxidase og ændrer tebladets farve. De bedste og fineste teer, er dem, der bliver tørret og bearbejdet på stedet lige efter plukning for at bevare den grønne farve, den delikate smag og polyfenoler i bladet intakte, så de kan folde sig ud i fuldt flor, når teen brygges.
Så snart de plukkede blade når frem til fabrikken, står te-arbejderne klar til straks at gå i gang med at håndtere bladene. Først kommer de enten i en stor cylinderformet maskine, der varmer bladene let op til de bliver bløde og føjelige, bakterierne dræbes og enzymaktiviteten i bladene standses. Eller de kommer i en stor wok, hvor de ristes, mens temasteren kører hånden rundt mellem bladene i wokken og sørger for at temperaturen hele tiden er helt rigtig. For at standse enzymaktiviteten og derved iltningsprocessen i bladene, kan processen med at fremstille grøn te involvere mange forskellige håndbevægelser.