Hei Tiao Zi Sheng Puerh Bing
Sjælden Gushu Sheng Puerh te kage
Hei Tiao Zi 黑条子生饼 Sort Stribe
Hei Tiao Zi Sheng Puerh Bing er en usædvanlig sheng Puerh te. Teknopperne er høstet i det tidlige forår, hvilket ses ved, at de små knopper er dækket af babyhår. Babyhår er altid synlige på sæsonens allerførste teknopper.
Kultivaren for denne Hei Tiao Zi Sheng Puerh Bing er Hei Tiao Zi, som betyder sort stribe. Den findes kun på Bai Ying Bjerget i det vestlige Yunnan tæt ved Mekong floden. Kultivaren stammer fra Camellia sinensis var. Taliansis, som er noget sødere end Camellia sinensis var. assamica.
Terroir
Teproducenter bemærker ofte, at Sheng Puerh produceret fra højtliggende områder i så høje elevationer er stærkt påvirket af temperaturskifte, der sker fra høj til lav temperatur mellem nat og dag. Forskning har vist, at planter dyrket ved høje elevationer, vil udvikle yderligere catechiner og aminosyrer, måske for at hjælpe tebusken til at overleve under de svære forhold. Fytokemikalier omdannes til rige og interessante smagsstoffer i den forarbejdede te. Sort stribe Sheng Puerh er et glimrende eksempel på, hvordan disse næringsstoffer fra højtliggende haver udvikler Sheng Puerh smagen.
Fremstilling
Te til denne kage blev plukket, mens bladene stadig havde et strejf af lilla i midten af marts. Bladene gennemgår den traditionelle behandling for Sheng Puerh. Plukning, derefter ristning på en varm wok og rulning, som giver bladene deres “stribede” facon. De bearbejdede blade lægges i tynde lag på bambusmåtter for at tørre under direkte solskin. I sollysets varme vil bladene omdannes til maocha efter et par dage. Maocha til denne te, sammenlignet med maocha lavet af andre tebuske og træer, er mærkbart mørkere – derfor navnet “Sort stribe”.
Den gennemsnitlige højde for gamle tehaver på Bai Ying Mountain er omkring 2800 meter. Det er vist den højeste elevation for over 100 år gamle tetræer, der trives i Yunnan.
Ingen kemisk gødning, pesticider eller herbicider blev brugt til fremstilling af denne te.
Sæson: før Qing Ming Festival (d. 5. april)
Kultivar: Hei Tiao Zi Gushu*
Oprindelse: Bai Ying Shan, Ling Cang område Yunnan Province
Pluk: en knop med et til to blade
Elevation: 2800 meter
*Gushu: Gu betyder meget gammel og Shu betyder tetræer
Brygningsmetoder
Europæiske metode
Mængde: 2 gram til 200 ml vand
Brygges: i latteglas, kop eller 200 ml. tepotte
Vandtemperatur: 98o C
Trækketid: 1-4 minutter
Udtræk: 7 gange
Gong Fu metode
Brygges: i gaiwan, glas, eller porcelænskande eller i en Yixing potte.
Vandtemperatur: 98o C
5 gram til 200 ml. Vand
Trækketid: 30 sek-4 minutter efter bladene skyldes i varmt vand i ca. 10 sekunder
Udtræk: mindst 7 gange
Opbevaring
Puerh te har ubegrænset holdbarhed, så længe man opbevarer den korrekt. Teen skal opbevares i papir, stof eller kurve væk fra fugt, dufte og andre lugtegener. Teen må ikke opbevares i plastik, dåser eller andre beholdere, som kan standse teens naturlige mikrobiel bakterie.
Pris pr 200 ml kop, når bladene genanvendes:
- udtræk 2,16 kr.
- udtræk 1,30 kr.
Nigel Tonto Ching (verificeret ejer) –
Jeg købt en kage af Hei Tiao Zi 2016 sidst år uden at havde smagt den (så meget stoler jeg efterhånden på Simplytea!!). Den har jeg lagt til at lagre og regner først med at drikke den i 2021 Nu har jeg i forbindelse med en anden bestilling fået en vareprøve på den, som jeg så har haft mulighed for at smage på den.
Jeg kan i den grad smage at jeg har noget at glæde mig til. Dejlig blid sheng puerh med at behagelig grad af tør, bitterhed sammen med en let sødme. Jeg skal straks har fat på et par kager til til min lager!!