I stedet for at hamstre toiletruller og desinficeringsmiddel skulle vi måske fylde vore skabe med te?
– Undersøgelser har nemlig vist, at te kan påvirke immunceller og dermed vores immuneforsvar, så de når deres mål hurtigere. Hvid, grøn og gul te er blevet brugt i århundreder til at hjælpe med at holde immunforsvaret stærkt takket være dens antibakterielle, antivirale, svampedæmpende og antiinflammatoriske egenskaber.
COVID-19 virus
Jeg er blevet ret overasket over, hvor mange mennesker har henvendt sig vedrørende COVID-19 virus og er bekymret for, at te fra Kina kan være kontamineret. Der er slet ingen grund til bekymring i den henseende. Den te du drikker var høstet i 2019 lang tid før udbruddet af virussen. 2020 høsten er først så småt begyndt, og de sjældne allerførste såkaldte ”first flush” teer har ikke nået det europæiske marked endnu, dels pga. af de høje priser og dels pga. kinesernes egen efterspørgsel af disse unikke teer.
Vedrørende høsten 2020, så bliver vores te samlet på et lager i Kina, og inden FVST (Fødevarestyrelsen) har godkendt papirerne samt kontrolleret og testet teen, går der yderligere flere måneder før den kommer på Simply Teas hylder. Det er altså en lang proces, at få teen hertil.
Teen dyrkes i Kinas landdistrikter, især i bjergområderne. Te-plukkere og bønderne er meget lokale og ikke særligt mobile, hvorfor sandsynligheden for smitte er meget begrænset.
Antages det, at en smittet teplukker skulle komme til at kontaminere tebladene, vil virussen forsvinde i løbet af withering (hvile-processen). Antages det, at produktionsmedarbejder skulle kontaminere de udhvilede blade, vil virussen forsvinde under bearbejdning, tørring og pakningsfasen. Antages det at teen under fragten bliver kontamineret, ville virussen ikke overleve den lange transport til Europa. COVID-19 smitter via dråber, og holder ikke på overflader mere end 48 timer.
Det som kan have følger af virussen er høsten, – at den for eksempel ikke kan blive høstet i foråret på grund af manglende arbejdskraft. Mængden af ”first flush” te vil i dette scenarie være ret begrænset og priserne vil dermed stige markant. Logistikken kan også blive et problem, da speditører og shippingvirksomheder arbejder på lavt blus i disse tider. Kina er dog tilsyneladende ved at starte op så småt igen.
Immuneforsvar
Ifølge immunolog Jack F. Bukowski, der forsker i te, er et af de vigtigste kemiske stoffer i te L-theanin, og at det har vist sig at have stor betydning i forhold til immunforsvaret.
Bukowski fortæller i et interview d. 4. august 2003, at han ikke ledte efter fordele ved at drikke te, da han startede sin forskning. Det han ledte efter var at vide, hvordan visse komponenter i immunsystemet hos mennesker, kaldet T-lymfocytter, og en bestemt undergruppe kaldet Gamma Delta T-lymfocytter, genkender fremmede antigener, såsom fremmede bakterier og viruser. Bukowski udførte mange eksperimenter i reagensglas og kom frem til, at L-theanin kan forberede immunforsvaret, idet Gamma Delta T-cellerne ville være mere klar og i stand til at reagere på disse. Bukowski mener, at L-theanin nedbrydes i leveren til ethylamin, et molekyle, der forbereder responsen fra et immunsystemelement kaldet gamma-delta T-cellen.
L-theanin
L-theanin dannes i rødderne af teplanten Camellia sinensis, og bliver frigivet, når topskud frembrydes som knopper samt det første og andet blad. ”First flush” te indeholder store mængder af aminosyren L-theanin. Lige så snart knoppen og bladene bliver udsat for sollys omdannes L-theanin til polyfenoler. Simply Tea udvælger den te, hvor der er flest aminosyrer, idet det giver den kendte umami-smag og en masse helbredsmæssige fordele. L-theanin anses for at være det vigtigste næringsstof i te. Du kan læse mere her: https://www.simplytea.dk/teskole/te-kemi/#ltheanin
Gul Te
En af de teer, som indeholder den største mængde af L-theanin er Mo gan Huang Ya, en gul te. Tebuskene vokser højt på bjerget Mo Gan, som ligger i det vestlige Zhejiang, og er berømt for sin tåge, skyer, grønne bambuskove, klare kilder og vandfald. Dette super mikroklima giver næring til teplanternes vækst.
Pga. af dens særlige forarbejdning, hvor teen dampes i et stofklæde over kul, øges mængden af L-theanin, og gør gul te til en af de te-kategorier med det højeste indhold af L-theanin.
Denne bearbejdning er også med til at ændre næringsstofferne i teen, så den bliver blid for maven og lindrende for kroppen. 5-6 års lagring runder teen af, og gør det til en meget unik oplevelse, som man burde unde sig selv.
Forsking i te og immuneforsvar
Husk altid at have et åbent sind vedrørende forskning og lav dine egne vurderinger for at se, hvad der fungerer bedst for dig.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18254876
https://www.mdpi.com/2306-5710/2/2/13/htm
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4772912/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6377763/
https://www.jimmunol.org/content/190/1_Supplement/61.10
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1567576917304423
https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0012878