Ja, ja og atter ja!
Flere og flere mennesker rapporterer en næsten psykedelisk eller berusende oplevelse, når de drikker visse typer te. Dette har især været tilfældet på flere af vores tekurser og særligt når te-nørder mødes til smagninger i Aarhus. Dette er et kendt fænomen i Kina kaldet ”Cha Zui” (茶醉), som betyder at være fuld på te.
Det er en unik følelse af svimlende eufori, lethed og lykke, afbalanceret af en følelse af meditativ fokus, fred og velvære. Følelsen opstår, når du drikker store mængder af høj kvalitets te – især meget rå (sheng), grøn eller anden u-oxideret te.
De tre vigtigste årsager til teens psykoaktive virkning er:
- Koffein – en central nervesystem-stimulans af methylxanthin-klassen. Det er verdens mest udbredte psykoaktive stof. Andre methylxanthiner i te hedder theophyllin og theobromin.
- L-theanin – en psykoaktiv aminosyre, der kun forekommer i te og en enkelt svampeart. L-theanin kan ændre hjernens kemi ved at producere GABA, dopamin og serotonin som er neurotransmittere. Ved at stimulere alfabølger kan L-theanin fremkalde en meditativ-vågen sindstilstand, som har evnen til at ændre vores kognitivtilstand og opfattelse. Det er den perfekte kompliment til koffein, da det mildner negativbivirkninger som søvnløshed, uro og angst. Teer som er skygget har en meget høj indehold af L-theanin, f.eks. matcha og gyokuro.
- Catechiner – stærke antioxidanter som findes i overflod i høj kvalitets teer. Særlige catechiner binder sig til CB1 og CB2 cannabinoid receptorer i hjernen og kan give en følelse af eufori. Disse stoffer findes primært i teens knopper og forårets første topskud. Catechiner findes mest koncentreret i hvid, gul, grøn og sheng Puerh te, som ikke har været udsat for oxideringsprocesser.
Teeksperter tiltroer at mineralerne i te spiller en stor rolle i teplantens stimulerende virkninger. Teplantens alder spiller en vigtig rolle i teens mineraloptagelse. Jo ældre teplanten er, jo dybere er rodnettet som finder og optager spor af mineraler mellem revner i klipperne.
Rock Oolong (Yan Cha) te fra Wuyi bjergene i Kina er kendt for deres komplekse mineralitet. Disse buske vokser på stejle klippevægge og er vanskelige at høste. Lagret Rock Oolong har en dyb og kompleks smagsprofil og kan give en følelse af at være høj.
Sheng Puerh fra gamle te træer betegnes ”Gushu” (古树). Denne betegnelse henviser normalt til 300 – 500 år gamle træer eller endnu ældre. Gushu træer har brede og dybe rødder, der kan optage spor af mineraler, som giver teen sin unikke smag. Disse teer er eftertragtede og beundrede for deres stimulerende effekter på kroppen og hjernen.
Gul te er den allermest sjældne af de seks te kategorier. Hvis du nogensinde har prøvet ægte gul te, har du sikkert oplevet en ro og eftertænksomhed, der overtager hele kroppen. Det er ikke overraskende, at gul te bliver brugt i palliativ pleje eller af personer, der lider af akut depression. Denne te gør bare verden til et bedre sted.
Den gule tes særlige bearbejdning hedder ”Men Huan” 闷黄 som betyder at forsegle gul. Under gulningsprocessen intensiveres indholdet af aminosyrer. Catechiner udsættes for en let fermentering, så de bedre kan optages af mennesker med mave- eller fordøjelsesproblemer. Dette trin giver teen sin karakteristiske gule farve og flødeagtige mundfølelse.
Når hvid te lagres sker der noget magisk, særligt Bai Mu Dan som har et højt indhold af L-theanin og de fleste catechiner i behold. Drikker du den meget koncentreret, vil du føle dig beruset. Magien opstår på grund af aldringsprocessen, som øger den psykoaktive virkning af teen. Effekten kan være at man føler sig energisk, fnisende og svævende men også kreativ, reflekterende og filosofisk. Hvis du gerne vil opleve denne effekt, så sørg for at brygge din te stærk i små kander. Drik den af små kopper eller shotglas som kinesere eller japanere gør. Fortrinsvis bør denne te brygges efter Gong Fu principper.
Ved blot at spise noget som indeholder fedt, kommer man hurtigt tilbage til normal tilstand igen. Derfor er det altid godt at have en lille skål nødder eller småkager ved hånden. Eller have et stykke chokolade med i tasken.
Disse teers euforiserende egenskaber påvirker vores fysiske velvære uden at vi skal bekymre os om en øvre grænse. Der findes ikke ret mange nydelser som kan påvirke os så sensorisk, åndeligt og følelsesmæssigt, og som kan nydes med god samvittighed.
Har du lyst til at lære mere om te kan du tilmelde dig Simply Teas tekurser her