Gul te
Oprindelse
Gul te er den mest sjældne af alle tetyper og derfor en af verdens dyreste teer. Gul te var meget populær under Kinas dynastier (1100-1912). Den gule farve har altid været forbeholdt kejseren, således også gul te. Man mener, at gul te så dagens lys første gang i begyndelsen af Qing-dynastiet (1644-1912), hvor den blev produceret til kejseren alene.
Teen er meget unik og produceres udelukkende i Kinas bjergområder i provinserne Anhui, Hunan og Sichuan i en meget begrænset mængde.
Navnet huang ya betyder gule knopper, men definerer også processen, hvor små mængder af teblade pakkes i stof eller papir og modnes under varme, indtil de er tørre.
Gul te har sin egen særlige produktionsmåde, der kaldes “at gøre gul” – og fortjener derfor sit eget kapitel.
Sjælden te
Gul te er desværre ikke særlig kendt i vesten og bliver ofte fejlagtig betegnet som grøn te. Gul te, som har en knop og et til to blade, ligner mange grønne teer, der er fremstillet i hånden, hvilket kan være forklaringen på denne forveksling.
I dag er der kun tre gule teer tilbage i Kina, og den viden, der skal til for at videreføre fremstillingen af teen, er i overhængende fare for at gå tabt. Mange af de temestre, som fremstillet de berømte gule teer, er efterhånden ved at være gamle eller er døde. Kinas kamp for at producere flere og flere grønne teer for at imødekomme vestens stigende behov, er desværre også med til at øge risikoen, for at de unikke og fantastiske gule teer vil forsvinde i fremtiden.
Den engang så berømte gule te, Huo Shan Huang Ya, eksisterer således ikke længere.
Anhui, hvor den blev produceret, er et meget fattigt område, og her mistede man teknikken til at lave gul te, fordi produktionsomkostningerne efterhånden var blevet alt for store. Man kan dog stadig finde teer på markedet under navnet Huo Shan Huang Ya, men det er en te, der bliver lavet som grøn te. Mange mennesker køber den dog fortsat i den tro, at det er en gul te.
Frem til i dag har tre gule teer overlevet:
- Jun Shan Yin Zhen fra Hunan – ikke at forveksle med Bai Hao Yin Zhen (hvid sølvnål),
- Meng Ding Huang Ya fra Sichuan – og min (Alexis Kaae grundlægger af Simply Tea) yndlingste.
- Mo Gan Huang Ya fra Zhejiang i den sydøstlige del af Kina. Det er den mindst kendte og mest sjældne af de tre gule teer.
Fremstilling
Gul te kan kun plukkes nogle få dage om året i det tidligste forår. Plukkestandard består af en knop og et blad (kaldet: mao jian). Andre består af en knop og to meget små blade (mao feng). Forårsknopperne indeholder det højeste antal antioxidanter og anses derfor for at være de sundeste.
Det er ekstremt tidskrævende at skulle plukke de bittesmå topskud frem for de lidt større blade. En teplukker kan plukke 500 -1000 gram om dagen, som svinder ind til omkring en tredjedel i tørret tilstand.
Selve processen med at fremstille gul te er også meget ressourcekrævende og kan tage fra et til tre døgn. Hver type gul te har sin egen fremstillingsproces.
Først standses enzymerne, så bladene kan beholde farve og smag, hvilket også er den proces, man benytter til de fleste grønne teer. Enzymerne standses ved at riste teknopperne på en wok med meget høj temperatur i nogle få sekunder. Det kræver ekspertise at bevæge bladene uden de brænder på og uden at temesteren brænder fingrene. Ofte er der flere temestre tilstede, som hurtig kan overtage ristningen for hinanden, når fingrene bliver for varme.