Oolong te

Den mest sofistikerede af alle typer te

For teentusiaster er Oolong nok den mest eftertragtede af alle typer te. Oolong teer er meget forskellige. Hver te har sit unikke blad og sin unikke farvenuance. Oolong teer oxideres fra 10 til 80 procent. I tilblivelsesfasen undergår Oolong teer gentagne ristninger, og hver type har en forskellig fremstillingsproces, som er relateret til det område, den dyrkes i.

Lægger man dertil temesterens egen ‘fortolkning’ af teen, får man den mangfoldighed af smag og udseende, som er så karakteristisk for Oolong te. Det er med andre ord en te, som byder på et bredt spektrum af aromaer og sofistikerede og raffinerede smage. Oolong kan have komplekse noter af nødder, blomster, smør, chokolade og brændt sukker.

Oprindelse

Oolong te stammer oprindeligt fra Kina, og de bedste af slagsen finder man i de sydøstlige provinser Fujian og Guangdong. Fujian er et skattekammer af fantastiske og udsøgte teer, for eksempel Bai Hou Yin Zhen, Lapsang Bohea, Keemun Sunrise, Jin Junmei. Foruden de mange suveræne Oolong teer fra området.

I det nordlige Fujian ligger Wu Yi bjergene, der har lagt navn til de såkaldte Rock-Oolong teer, der altid har været særdeles eftertragtede. Wu Yi bjergområdet er et naturskønt område med floder, bambusskove og spektakulære bjergformationer dannet af kalken i området.

Den mineral- og jernholdige røde lerjord, som tetræer og buske står plantet i på bjergskråninger eller på bjergkamme, tilfører unikke mineralske smagsnuancer, som er noget af det, der gør Rock Oolong teer til noget ganske særligt.

De højeste og mest utilgængelige bjergkamme er hjemsted for de mest eftertragtede og dyre teer i dette skattekammer i Kina. Mange af buskene er over 50 år gamle og giver kun et begrænset afkast hvert år i april-maj måned, derfor er de så sjældne og eftertragtede.

Det er fra dette område, at Simply Tea får Da Hong Pao (Stor Rød Kappe Oolong), Rou Gui, Tie luo Han teer.

Teerne her er noget ganske enestående, derfor får de bedste af disse teer sjældent lov til at forlade Kina. I modsætning til i Danmark, hvor vi eksporterer vores bedste kvalitets-bacon til udlandet, beholder kineserne de bedste partier te til sig selv. De går til parti- og regeringsledere og som gaver til udenlandske statsledere.

Af andre suveræne Rock-Oolong teer fra Wu Yi bjergene, kan nævnes: Qian Li Xian – de otte udødelige og Shui Xian – Phoenix Narcissus.
I det sydlige Fujian, ser man teterrasser nærmest mejslet ind i bjergsiderne i området omkring storbyen Anxi. Området ligger tæt på kysten med et semitropisk klima, en fed og næringsrig jord, som er perfekt til Guan Yin busken, hvorfra den berømte Gudindens Barmhjertighed (Tie Guan Yin) dyrkes.

Tie Guan Yin

Tie Guan Yin bliver produceret i mere end 27 landsbyer i Anxi. De fleste kommercielle Anxi teer dyrkes i 400 meters højde. Men Simply Tea’s High Mountain Oolong og Golden Guan Yin dyrkes langt fra by og industri i ca. 800 meters højde. Højden bevirker, at området ligger beskyttet mod solens brændende stråler af et tyndt lag tåge. Resultatet bliver en te, rig på aminosyrer med en kompleks duft og et anstrøg af citrus over sig.

Temesteren sørger med Tie Guan Yin omhyggeligt for at holde bladene så hele som muligt; det
skaber en klar og jævn smag, der ikke bliver bitter. Dette er en helt særlig te fremstillet udelukkende af blade fra Tie Guan Yin.

Pakkes i bomuldsposer og rulles

Anxi oolong teer gennemgår en helt særlig rulningsproces. Omtrent halvvejs inde i processen pakker man bladene i en stofpose og strammer dem til en hård kugle. Kuglen placeres i en maskine, som meget forsigtigt ruller bladene, hvorefter man løsner bladene og processen gentages ca. 16 gange. Formålet er at give teen den velkendte, halvrunde facon og at aktivere safterne i bladene, som er det, der tilfører teen en særlig syrenduft og smag.

Dan Cong

I det nordøstlige område af Guangdong Provinsen i omegnen af Chaozhou by er der fem bjergtoppe som hører til Fønixbjergene. Bjergene er berømte for en unik Oolong, som er en konkurrent til Wu Yi Shan Rock-Oolong, nemlig Feng Huang Dan Cong. Dan Cong er høstet fra gamle, vilde storbladede træer, som vokser i 1400 meters højde i Fønixbjergene.

Nogle af træerne er mere end 700 år gamle. De bliver plukket en gang i slutningen af april eller i starten af maj afhængigt af vejret. Af udseende ligner Dan Cong og Rock Oolong meget hinanden, da bladene fra begge typer bliver drejet, hvorved de får form som dragefigurer.

Sundhed og Oolong te

I de senere år har Oolong teer vakt opmærksomhed i vesten på grund af tidens optagethed og forskning i fedme og vægttab. I Kina har man i århundreder kendt til, at de mørke og mere oxiderede Oolong teer kan hjælpe med at fordøje, kurere hovedpine og rense ud i kroppen efter overdrevet indtag af giftstoffer som fx cigaretter og alkohol. Men på trods af forskningen, er der ikke entydige beviser for, at de faktisk fører til vægttab.

Man skal derfor tage sig i agt for skruppelløse forhandlere, der bruger påstande om vægttab til at skjule, at de forsøger at sælge en te af dårlig kvalitet. Og man skal huske – som det gælder for alle teer – at det er smagsoplevelsen ved at drikke te, det hovedsagligt drejer sig om. De sundhedsmæssige fordele er så at sige pynten på kransekagen.

Alligevel kan den fysiologiske lindring ved at drikke Oolong være helt åbenbar, hvis man indtager nogle teer (især Dan Cong* te!) ovenpå et tungt måltid mad. Den kan virke beroligende på maven, og da Oolong te virker som modvægt til rig- eller fedtholdig mad, anbefaler vi den ofte til ost eller flødekager.

Rock Oolong te afgiver også næringsstoffer fra den mineralholdige jord i Wu Yi bjergene, som man mener gavner helbredet, og som har en lindrende effekt på led- og muskelsmerter. I den anden ende af Oolong spektret finder vi Anxi Oolong, en let oxideret te, i Japan er den meget populær og eftertragtet, fordi den især regnes for at beskytte leveren.

Tips til at vurdere Oolong kvalitet

De bedste kvaliteter af Oolong te bliver aldrig bitre, uanset hvor længe de får lov til at brygge. Dog kan visse gode Dan Cong Oolong teer have en vis bitterhed, men det er en efterspurgt smagsoplevelse ved teen, især hos lokalbefolkningen. De bedste Dan Cong Oolong teer er sødere og mere bløde i smagen. De fastholder den righoldige smag gennem flere bryg og efterlader en dejlig lang eftersmag.

For Anxi og Dan Cong Oolong, gælder det, at de fleste blade ikke må være beskadiget, men skal være hele, når teen er færdigbrygget. Da Rock Oolong gennemgår flere ristningsstadier end Dan Cong Oolong, vil disse blade forventeligt være lidt mere skrøbelige og normalt ikke så ‘hele’ som Dan Cong blade.

Når teen er brygget, bør bladene være friske, smidige og saftige. De må ikke være seje, gamle og tykke, hvilket vil være et tegn på, at de er høstet alt for sent.
Navnet Oolong stammer fra Wu Long. Wu kommer af Wu Yi Shan (shan betyder bjerg) og Long betyder drage. Det er europærerne, der har omdøbt Wu Long til Oolong.

Læs om mit eventyr med te

Vil du vide mere om de sofistikerede Oolong teer, kan du tilmelde dig et af vores tesmagningskurser om Oolong te her.

* Dan Cong te stammer fra Dan Cong tetræer. Hos normale tebuske udgøres stammen af flere stammer, der vokser samlet op fra rødderne. Til forskel herfra vokser Dan Cong tetræer op med en enkelt stamme. Disse forskelle kommer også til udtryk i smagen af teen.