Oolong te
Den mest sofistikerede af alle typer te
For teentusiaster er Oolong nok den mest eftertragtede af alle typer te. Oolong teer er meget forskellige. Hver te har sit unikke blad og sin unikke farvenuance. Oolong teer oxideres fra 10 til 80 procent. I tilblivelsesfasen undergår Oolong teer gentagne ristninger, og hver type har en forskellig fremstillingsproces, som er relateret til det område, den dyrkes i.
Lægger man dertil temesterens egen ‘fortolkning’ af teen, får man den mangfoldighed af smag og udseende, som er så karakteristisk for Oolong te. Det er med andre ord en te, som byder på et bredt spektrum af aromaer og sofistikerede og raffinerede smage. Oolong kan have komplekse noter af nødder, blomster, smør, chokolade og brændt sukker.
Oprindelse
Oolong te stammer oprindeligt fra Kina, og de bedste af slagsen finder man i de sydøstlige provinser Fujian og Guangdong. Fujian er et skattekammer af fantastiske og udsøgte teer, for eksempel Bai Hou Yin Zhen, Lapsang Bohea, Keemun Sunrise, Jin Junmei. Foruden de mange suveræne Oolong teer fra området.
I det nordlige Fujian ligger Wu Yi bjergene, der har lagt navn til de såkaldte Rock-Oolong teer, der altid har været særdeles eftertragtede. Wu Yi bjergområdet er et naturskønt område med floder, bambusskove og spektakulære bjergformationer dannet af kalken i området.
Den mineral- og jernholdige røde lerjord, som tetræer og buske står plantet i på bjergskråninger eller på bjergkamme, tilfører unikke mineralske smagsnuancer, som er noget af det, der gør Rock Oolong teer til noget ganske særligt.
De højeste og mest utilgængelige bjergkamme er hjemsted for de mest eftertragtede og dyre teer i dette skattekammer i Kina. Mange af buskene er over 50 år gamle og giver kun et begrænset afkast hvert år i april-maj måned, derfor er de så sjældne og eftertragtede.
Det er fra dette område, at Simply Tea får Da Hong Pao (Stor Rød Kappe Oolong), Rou Gui, Tie luo Han teer.
Teerne her er noget ganske enestående, derfor får de bedste af disse teer sjældent lov til at forlade Kina. I modsætning til i Danmark, hvor vi eksporterer vores bedste kvalitets-bacon til udlandet, beholder kineserne de bedste partier te til sig selv. De går til parti- og regeringsledere og som gaver til udenlandske statsledere.
Af andre suveræne Rock-Oolong teer fra Wu Yi bjergene, kan nævnes: Qian Li Xian – de otte udødelige og Shui Xian – Phoenix Narcissus.
I det sydlige Fujian, ser man teterrasser nærmest mejslet ind i bjergsiderne i området omkring storbyen Anxi. Området ligger tæt på kysten med et semitropisk klima, en fed og næringsrig jord, som er perfekt til Guan Yin busken, hvorfra den berømte Gudindens Barmhjertighed (Tie Guan Yin) dyrkes.
Tie Guan Yin
Tie Guan Yin bliver produceret i mere end 27 landsbyer i Anxi. De fleste kommercielle Anxi teer dyrkes i 400 meters højde. Men Simply Tea’s High Mountain Oolong og Golden Guan Yin dyrkes langt fra by og industri i ca. 800 meters højde. Højden bevirker, at området ligger beskyttet mod solens brændende stråler af et tyndt lag tåge. Resultatet bliver en te, rig på aminosyrer med en kompleks duft og et anstrøg af citrus over sig.
Temesteren sørger med Tie Guan Yin omhyggeligt for at holde bladene så hele som muligt; det
skaber en klar og jævn smag, der ikke bliver bitter. Dette er en helt særlig te fremstillet udelukkende af blade fra Tie Guan Yin.
Pakkes i bomuldsposer og rulles
Anxi oolong teer gennemgår en helt særlig rulningsproces. Omtrent halvvejs inde i processen pakker man bladene i en stofpose og strammer dem til en hård kugle. Kuglen placeres i en maskine, som meget forsigtigt ruller bladene, hvorefter man løsner bladene og processen gentages ca. 16 gange. Formålet er at give teen den velkendte, halvrunde facon og at aktivere safterne i bladene, som er det, der tilfører teen en særlig syrenduft og smag.