Puerh te
Heicha Fermenteret te
I Kina og Japan findes der fermenterede teer som har fællesbetegnelsen Heicha. Der betyder sort te, men må ikke forveksles med den sorte te, vi kender i vesten, for den hedder nemlig rød te i Kina. De to navne har allerede skabt en del forvirring i Europa vedr. bearbejdningsprocesser. Fagfolk er begyndt at kalde fermenteret te for ”Mørk” te. For at gøre det mere enkelt, kalder vi kategorien fra Yunnan for Puerh te, fordi vi ikke beskæftiger os med andre fermenterede teer fra andre områder end Puerh.
Denne side er dedikeret til at give interessante og relevante oplysninger om den usædvanlige te, vi kalder for Puerh te og som udtales pu-er. Teen har mange stavemåder Puer, Pu’er, Pu’erh, Pu Erh og kan også kaldes for Bolay.
Puerh te stammer oprindeligt fra Yunnans naturlige regnskov. Mens hvid, gul, grøn, Oolong og mange sorte teer er kultiveret og høstet fra Camellia sinensis var. sinensis busken, er Puerh te fremstillet af bladene fra varianten Camellia sinensis var. assamica eller gamle Camellia taliensis tetræer som ofte bliver betegnet som vilde.
Puerh te kommer fra den sydlige Yunnan provins i Kina. Oprindeligt kom puerh te fra de ældste tetræer, som gror vildt i regnskoven. Puerh er en af Kinas mest berømte medicinske teer, og er blevet nydt i mere end tusind år. Det er en fermenteret te. Fermentering referer til den nedbrydningsproces af stoffer ved hjælp af bakterier, gær eller andre mikroorganismer på den samme måde som at kompostere. Denne teknik af at fermentere grønne blade lavet af de specielle brede teblade, har en unik kemisk sammensætning, der gør dem egnede til lagring.
Kunstig lagret puerh kaldes shu og gæres i mindst to måneder under særlig kontrollerede forhold, hvor der holdes øje med varme og fugt. Naturlig lagret puerh hedder sheng og udvikler sig over tid, når den lagres. Vel lagret sheng puerh anses for at være den finest og er eftertragtet af feinschmeckere verden over. Disse teer kan opnå nogle af verdens højeste priser under auktion.
Shu puerh der er korrekt fremstillet, skal være kompleks, svampeagtig og have en duft af efterårsløv uden at smage surt eller muggent. Smagen skal være utrolig glat og ren som en god, malt whisky med en dvælende sødme og et strejf af vanilje. Farven skal være skarp, klar mørkebrun til sort og ikke mudret.
Sheng puerh er som en meget kompleks grøn te, frisk og saftig med undertoner af tobak og astringens. Dens smag modnes, bliver blødere og smukkere med alderen. Puerh har en meget lang holdbarhed og afhængigt af bladets kvalitet, kan den være klar til at drikke 50 år eller mere efter den er høstet. Bliver teen behandlet korrekt, kan puerh fra blade af høj kvalitet stige betydeligt i værdi over tid. I de senere år har efterspørgslen ført til højere priser for sjældnere puerh kager. De høje priser, som skyldes spekulation, er dog aftagende.