Kun en times kørsel fra Jiangsu provinsen ligger det berømte område for den særlige violette ler, som er kendetegnet for Yixing eller Zisha kander. Dette ler bruges til at fremstille de mest eftertragtede tepotter i Kina.
De traditionelle Gongfu tekander er håndformede og ikke drejet, som tekander flest. Det er en særlig form for porøs ler, som gør potten langsom til at aflede varme og dermed velegnet til at brygge te. Yixing potter bruges til gode og udsøgte kvalitetsteer. Og det bedste resultat opnås ved at bruge kanden til en bestemt type te for eksempel en Oolong eller en Puerh te – da kanden med tiden vil være med til at fremhæve smagen.
På grund af lerets særlige struktur er Yixing tepotter meget holdbare og revner sjældent. De er nemme at vedligeholde og holder i mange år med den rigtige pleje. En Yixingpotte har desuden den fordel, at den kun bliver bedre af at blive brugt. En ældre velholdt Yixing tepotte stiger ofte i værdi og er samlerobjekt for te-entusiaster.
Når du vil tage din nyerhvervede Yixing kande i brug, skal du skylle den i koldt vand (brug ikke opvaskemiddel eller lign.) og derefter lægge den i en stor skål, dække den til med kalkfrit vand og lade den stå natten over. Anvend altid flaskevand for at undgå kalk i vandet. Vi anbefaler vand fra kilden Denice, som kan købes i de fleste supermarkeder.
Næste dag tager du Yixing kanden op af vandet, skyller den under vandhanen og lægger den over i en gryde. Hæld derpå den te og de blade du ønsker at anvende ned i gryden. Brug godt med te. Lad gryden med te og potten stå natten over. Den næste dag hælder du teen fra og stiller kanden til lufttørring. Nu er din kande klar til brug, og bliver kun bedre og bedre, jo mere du bruger den, da tebladene aflejrer smag i kanden og dermed fører smag tilbage til teen.
Denne fremgangsmåde gælder også for Yixing gaiwan’er.
Rigtig god fornøjelse med din nyerhvervede Yixingpotte eller Yixing gaiwan.