Bai Mu Dan Hvid Peon
Hvid te
Bai Mu Dan oversat til dansk er hvid peon eller på engelsk White Peony, som det ofte kaldes. Vores Bai Mu Dan hvid peon giver mange abrikosfarvede udtræk med en dejlig rig aroma og smag, der er mærkbart mere blomstret og frugtagtig end Silver Needle.
Kvalitet
Det er kun ægte hvide teer, som er lavet af bladene fra Dai Bai tebusken. Dai Bai busken anvendes til Simply Teas Silver Needle, Jasmine Pearls, og Bai Mu Dan.
Vores Bai Mu Dan hvid peon er af en førsteklasses kvalitet og den fineste, man kan få. Bladene bliver høstet meget tidligt i foråret og det kan ses på de lange tykke knopper. Bladene er ikke knækket, og der er tydelige tegn på hår på undersiden af bladene. Til Bai Mu Dan anvender vi to blade og en knop. Til sølvnålen anvender vi kun knopperne.
Terroir
Teen dyrkes i Jian Yang i Fujian-provinsen, et område, der ligger højere end Fuding. Vores hvide teer bliver dyrket efter gamle biodynamiske principper, og derfor er der ingen fare for hverken pesticider, væksthormoner eller tungmetaller. Fordi planterne bliver dyrket meget højt oppe i bjergene, er dannelse af aminosyren L-theanin kulmineret.
Fremstilling
Hvid te bliver behandlet anderledes end grøn te. Hvor grøn te bliver udsat for meget høje temperaturer, for at standse enzymaktivitet og reducere fugtigheden, bliver hvid te enten tørret i direkte sollys, eller ved lavere temperaturer indendørs på ca. 40o C. Ved bearbejdning af hvid te, bibeholdes enzymerne og den langsomme tørringsprocess hjælper med til at opretholde teens polyfenoler.
Selvom vores Jasminte er lavet af Dai Bai blade, har teen undergået en varmebehandling, som gør, at det er en grøn te og ikke en hvid te, som mange tror.
Den fortrukne metode til at tørre hvid te, er den naturligt langsomme tørringsproces i sollys. I de år hvor der er meget regn, vil teen blev tørret indendørs. Processen tager ca. 40 timer og er omhyggeligt overvåget.
Da hvid te indeholder enzymer, er det en god kandidat for lagring. De bedste hvide teer kan gemmes helt op til 7-8 år. 2013 var et af de bedste år for hvid te på grund af den kolde vinter i Fujian.
Læs mere om forskelle på hvid og grøn te her
Temester: Wu Si Jia
Sæson: Omkring 15. april
Kultivar: Min Bei Da Bai Cha (Big White Leaf Tea Bush)
Origin: Shui Jie, Fujian provinsen, Kina
Plukkestandard: En enkelt knop eller en knop og 1 til 2 blade
Elevation: 1800 meter
Brygningsmetoder
Europæiske metode
Mængde: 1 gram til 100 ml vand
Brygges: i latteglas, kop, ler, glas eller porcelæns tepotte
Vandtemperatur: 85-90° C
Trækketid: 1-5 minutter
Udtræk: Mindst 5 gange
Gong Fu metode
Mængde: 5 gram til 200 ml. vand
Brygges: i gaiwan, glas- eller porcelænspotte
Vandtemperatur: 85-90° C
Trækketid: 30 sekunder, lidt længere ved de efterfølgende udtræk
Udtræk: Mindst 5 gange
Prisen per 200 ml kop, når bladene genanvendes
3 gange: 1,93 kr.
4 gange: 1,45 kr.
Anders Pilgaard (verificeret ejer) –
Bai Mu Dan har en god “skovagtig” aroma, sød og beroligende the.
Den virker afstressende på en hverdag og jeg føler mig sundere, når jeg drikker den.
Den har en høj kvalitet, ligesom Silver Needle, men er lidt anderledes i effekt og smag.
Elizabeth Marie –
Dejlig frugtagtig te. Bløder noter man ikke kan gøre andet end at elske. Det er som et knus i en kop!