Da Hong Pao Big Red Robe
Lagret Rock Oolong Årgang 2020
Den mest berømte Rock Oolong
Da Hong Pao Big Red Robe er nok den mest berømte Oolong te i verden. Det er en hyldest-te. Den er fremstillet for at repræsentere Wuyi bjergets unikke karakter.
Direkte oversat betyder Da Hong Pao “ Stor rød kappe”. Denne særlige rock Oolong te er blandt kinesernes og te-entusiasternes mest eftertragtede Oolong teer på grund af dens komplekse og righoldige smag.
Smagsnoter
I brygget tilstand har Da Hong Pao Big Red Robe en smuk, dyb ravrød farve. Den udsender en sødlig aroma. Smagen er robust uden at blive bitter. Den trænger langsomt frem i hele munden og efterlader en lang, dvælende og sødmefuld eftersmag.
Da Hong Pao Big Red Robe produceres af den sjældne kultivar Qi Dan i meget beskedne mængder. Qi Dan bliver blandet sammen med andre eksklusive kultivarer som Rou Gui og Shui Xian. Opskriften tilhører te-mesteren Liu Guo Ying og hele fremstillingsproces kan tage op til 6 måneder, før man rammer den helt nøjagtige smag, farve og mundfølelse.
Produktion
Til denne te har te-mesteren Mr. Lui brugt den mest traditionelle måde at riste teen på. Han anvender kun den lokale trækul til at tørre bladene over flere ristninger. Hver ristning varer otte til tolv timer ad gangen.
Teen skal hvile i 25 til 30 dage mellem hver ristning. Det giver fugtigheden mulighed for at fordampe. De vekslende perioder med ristning og hvile giver en meget lang produktionscyklus.
Teen bliver plukket i begyndelsen af maj og fremstillingsprocessen er færdig i slutningen af august. Nogen gange senere, da absolut ingen ristninger udføres på regnfulde dage og det derfor kan give forsinkelser. Denne tidskrævende traditionelle ristningsteknik øger kompleksiteten og dybden af teens smag, som vil holde og udvikle sig mange år fremover. Denne Da Hong Pao er en ideel kandidat til lagring.
Terroir
Da Hong Pao har været dyrket i mere end 350 år i det mest skattede område for dyrkning af Oolong, nemlig Wuyi bjergene i Fujian-provinsen i Kina. Her stammer alle de berømte Rock Oolong teer fra. Den dag i dag kan man stadig se 5 af de oprindelige Da Hong Pao tebuske. De er under konstant bevogtning og udgør en stor attraktion i den kinesiske tekultur og for teentusiaster, der valfarter hertil for at ære teen, der giver unikke smagsoplevelser.
Navnet Stor Rød Kappe
Der går mange historier om, hvordan teen har fået sit navn ’Stor rød kappe’. En af de mange historier lyder på, at en kejser i Qing-dynastiet havde en mor, der var alvorligt syg, og hun blev helbredt efter at have drukket Da Hong Pao te. I taknemmelighed over at hun overlevede, lod kejseren sende et stort antal røde silkekapper ud for at beskytte tebuskene mod sneen og de skarpe, kolde vinde om vinteren.
Andre historier fortæller, at dens buske var så ærbødige, at de var klædt i røde kappe af kejserlige embedsmænd, mens andre blot hævder, at navnet var en poetisk beskrivelse af farven på lokale tebuske ved skumringen, når lyset fremhævede de nyligt åbnede teblade.
Temester: Liu Guo Ying
Sæson: april-maj
Kultivar: Qi Dan, Rou Gui, Shui Xian
Origin: Mt. Wuyi , Fujian-provinsen, Kina
Plukkestandard: zhong kai mian – 3 let åbnede blade
Elevation: 1000 meter
Brygningsmetoder
Europæiske metode
Mængde: 2 gram til 200 ml. vand
Brygges: i latteglas, kop eller 200 ml. tepotte
Vandtemperatur: 98o C
Trækketid: 1-4 minutter
Udtræk: 4 gange
Gong Fu metode
Brygges: i gaiwan, glas, ler eller porcelænspotte
Vandtemperatur: 98o C
5 gram til 200 ml. vand
Trækketid: 30 sekunder til første udtræk, forlæng bryggetiden ved de efterfølgende udtræk.
Udtræk mindst 4 gange
Prisen per 200 ml. kop, når bladene genanvendes
3 gange: 6,00 kr.
4 gange: 4,50 kr.
Sika –
Jeg har brugt 2 g af Da Hong Pao og 200 ml vand (98 grader) ved denne smagning. Teen er brygget i en lille keramik kande. Jeg startede med en trække tid på ca. 30 sekunder, og øgede tiden lidt for hver af de følgende infusioner.
Min anmeldelse af denne te er som følgende:
Duft/Top toner: Røget duft af træ, læder, jordbund, tobak
Mellem toner: Kompleks blanding af planter og frugt/bær (abrikos?)
Basis toner: Lakrids, krydret sødme som ved solbær og revling (dog ikke så tydeligt i årgang 2017)
Denne te har en meget fyldig krop og middel sødme. Der er en anelse astrigens ved de første infusioner
Jeg synes at denne te er fremragende.