Da Xue Shan Snow Mountain Sheng Puerh
Sjælden Sheng Puerh te
Da Xue Shan Snow Mountain Sheng Puerh er for rigtige te-entusiaster og findes kun i et begrænset parti.
Terroir
Da Xue Shan Snow Mountain Sheng Puerh kommer fra Yongde området i Da Xue Shans nationalpark i det sydlige Yunnan. Området, som er blevet beskyttet siden 1986, ligger for foden af Himalayabjergene med det højeste punkt på 3500 meter. Te herfra dyrkes i 2.200-2.750 meters højde, og der bor 7 forskellige etniske minoriteter i området, som alle producerer te.
Da Xue Shan Snow Mountain Sheng Puerh stammer fra 300 til 400 år gamle træer, der er så store, at de har en omkreds på 40 cm. Det er træer, som først for nyligt er blevet genopdaget. Det skete tilfældigt, ved at bambusskovene i området pludseligt blomstrede og kort derefter døde, hvilket afslørede, at der mellem bambusstammerne voksede disse århundredgamle te-træer.
Bladene plukkes langt inde i skoven og transporteres over lange afstande på muldyr – en tur der kan tage op til en uge. Maocha* fremstilles på primitiv vis i skoven, hvor bladene først får lov til at hvile til de bliver bløde, derefter ristes de og til sidst tørres de i solen.
Smagsnoter
Teens farve er klar og gylden og har en rig og kompleks aroma, fordi den gror mellem søde blomstrende azaleatræer og andre blomstrende træer i skoven.
Smagen er robust og kompleks med undertoner af vilde blomster og en snert af syrlig frugt, der hurtigt omdannes til en sød eftersmag. Der kan laves mange udtræk på disse kraftige bladknopper, som for hver gang ændrer smag og giver en ny spændende smagsoplevelse.
Teens kemi
I de seneste 10 år har Yunnan oplevet den værste tørkeperiode i 100 år, hvilket har været årsagen til at te-træerne i området har været udsat for meget stress. De stressede tetræer producerer blade med en højere koncentration af aminosyrer og catechiner.
Da Xue Shan Snow Mountain Sheng Puerh blade er plukket før Qing Ming (dvs. før 4. april) og stammer fra disse gamle tetræer. Det slutresultatet man opnår, er en sjældent te af meget høj kvalitet. Da Xue Shan Snow Mountain Sheng Puerh er rig på L-theanin og antioxidanter, som bidrager til smagen og har i følge rygtet helbredsmæssige fordele. I henhold til kinesisk medicin virker denne te kølende på kroppen og den siges at være god til udrensning. Denne te er også perfekt til lagring og bliver bedre år efter år.
Da Xue Shan Snow Mountain Sheng Puerh er en te, der egner sig rigtig godt som samlerobjekt, hvis man har tålmodighed til at vente – ellers smager den fremragende, som den er.
*Mao Cha er betegnelsen for den te, der har gennemgået de indledende processer: plukning, hvile, ristning i en wok for at standse enzymerne, håndrulning og endelig tørring. Når den proces er gennemført, bruges Mao Cha til at fremstille diverse Puerh tekager.
Sæson: Før den 4. april
Kultivar: 300-400 år gamle tetræer Gushu*
Origin: Lin Cang, Yong De, Yunnan provinsen, Kina.
Plukkestandard: 1 knop til 1 knop med 1 til 2 blade
Elevation = 2600 meter
*Gushu: Gu betyder meget gammel og Shu betyder tetræer
Brygningsmetoder
Europæiske metode
Mængde: 2 gram til 200 ml. vand
Brygges: i latteglas, kop eller 200 ml. tepotte
Vandtemperatur: 98o C
Trækketid: 1-4 minutter
Udtræk: 7 gange
Gong Fu metode
Mængde: 5 gram til 200 ml. vand
Brygges: i gaiwan, glas, ler eller porcelænspotte
Vandtemperatur: 98o C
Trækketid: 30 sekunder til første udtræk, forlæng bryggetiden ved de efterfølgende udtræk.
Udtræk: mindst 7 gange
Prisen per 200 ml. kop, når bladene genanvendes
3 gange: 1,77 kr.
4 gange; 1,33 kr.
6 gange: 0,87 kr.
Michael A. C. –
Dette er er en rigtig dejlig sheng (rå) puerh med en spændende og komplex med en lang efter smag som ænder sig lidt efter hvert udtræk hvilket gør at teen bliver ved med at være spændende at drikke.
Teen er også meget viskøs som man også kan forvente af en gushu te. Når man drikker teen giver det også en meget behagelig fornemmelse i hals og krop – så alt i alt en rigtig god te!
Tobias B. L. (verificeret ejer) –
min ynglings te.
jeg sider altid og smager lidt længere på denne te.
:)