Hei Zi Juan Purple Sheng Puerh Bing
Sjælden Lagret Gushu Sheng Puerh kage af violet teblade
Årgang 2008
Hei Zi Juan Purple Sheng Puerh Bing tekage er en meget sjælden te med en dyb og fyldig smagspallet. De næringsrige teblade leverer bløde komplekse nuancer og en dvælende eftersmag. Det er en fremragende te at drikke med det samme og den vil kun blive bedre under lagring
Violette teblade er meget eftertragtede iblandt te-affektionados. Denne Zi Juan Purple Sheng Puerh Bing er fremstillet af en meget unik kultivar, som kun findes i Yunnans sydvestlige område. Når teen høstes fra tebuskene i det tidlige forår, er bladene usædvanligt violette i farven. Bliver bladene høstet senere, forsvinder dette pigment og de vil komme til at ligne almindelige teblade.
Anthocyanin
Flavonoiden anthocyanin er farvemolekyle med et naturligt pigment. Vi kender det fra blomster eller frugt som kirsebær, brombær, blåbær, enebær, blomme eller røde druer, men det sker også, at farve-molekylet findes i rødder og blade som gulerødder og rødkål ofte kaldt ”superfoods” på grund af denne særlig flavonoid ”anthocyanin”, som er årsag til den violette farve tebladene og teknopperne får, uanset om det er Zi Juan eller Purple Buds.
Den violette farve viser et usædvanligt rigt indhold af aminosyrer og zink . Zink er et vigtigt mineral for kroppen, da det hjælper med at omsætte fedt, protein og kulhydrat. Indtagelse af Zink er også vigtig for vækst, immunforsvar og for smagssansen. Mineralet zink vedligeholder vores celler og heler sår.
Sammenlignet med vores Purple Buds, som stammer fra en lignede kultivar, og som høstes noget tidligere, hvor kun de uåbnede teknopper anvendes, har Zi Juan Purples blade en særlig dybde og de mange komplekse smage træder frem efter tredje og fjerde udtræk.
Opbevaring
Hei Zi Juan Purple Sheng Puerh Bing bliver bedre med alderen, men bør opbevares i et mørkt og godt ventileret lokale, temperaturen bør ikke være højere end 25o C. Teen burde ikke opbevares i en tætsluttende dåse eller i plastik, men i papir eller stof. Bør holdes adskilt fra andet, der kan afgive lugte eller dufte.
Holdbarhed: Ubegrænset under den rigtige form for opbevaring.
Temaster: Lao Ran
Sæson: Slut april
Kultivar: Zi Juan Purple teblad Gushu*
Origin: Sydvest Ning’er (Gl. Pu’er by), Yunnan provinsen, Kina.
Plukkestandard: 1 knop med 2-3 unge blade
Elevation: 1500 meter
*Gushu: Gu betyder meget gammel og Shu betyder tetræer
Brygningsmetoder
Europæiske metode
Mængde: 2 gram til 200 ml. vand
Brygges: i latteglas, kop eller 200 ml. tepotte
Vandtemperatur: 98o C
Trækketid: 1-4 minutter
Udtræk: 7 gange
Gong Fu metode
Mængde: 5 gram til 200 ml. vand
Brygges: i gaiwan, glas, ler, Yixing eller porcelænspotte
Vandtemperatur: 98o C
Trækketid: 30 sekunder til første udtræk, forlæng bryggetiden ved de efterfølgende udtræk.
Udtræk mindst 7 gange
Prisen per 200 ml. kop når bladene genanvendes
3. udtræk 4,7 kr.
5. udtræk 2,8 kr.
Alexander –
“Jeg mener Hvis du brygger den let, bliver den mere syrlig, og længere bryg, mere krydret”
Alexander –
Den har en ny udsprunget Bøgebladsyrlighed, med en krydret smag, som jeg ikke helt kan pejle ud. Det er en super god te, Hvis du brygger den mere Syrlig, men hvis du brygger i ca 2min i starten ihvertfald, så smager den af krydrerig synes jeg