Jin Guan Yin Golden Guan Yin
Anxi Oolong 2022
Jin Guan Yin Golden Guan Yin er høstet kun på solskinsdage for den mest dekadente aroma og den mest fremragende kompleksitet. Håndrulning giver Jin Guan Yin smøragtige, intense frugtagtige-blomstrede aromaer og en lys gulgrøn infusion. Det giver Tie Guan Yin en mere lyse og grønlige farve end de traditionelle Oolong teer, der har en mørk og næsten dyb, ravagtig farve. Jin Guan Yin er ikke blandet med andre kultivarer, som det ofte er tilfældet med andre Tie Guan Yin teer på markedet, men kommer udelukkende fra kultivaren* Hongxin “Red Heart”.
En kultivar er betegnelsen for en kultiveret variant, som er udviklet i et bestemt område. Tie Guan Yin er navnet på den særlige tebusk Gudindens Barmhjertighed. Tie Guan Yin er en af de mest berømte kultivarer, der bruges, især til Oolong, men den kan også bruges til sorte og hvide teer.
Fremstilling
I gamle dage producerede man teen ved, at man plukkede bladene, tørrede og snoede dem, så de fik en lang tobakslignende form. Derefter ristede man dem til de fik en mørk farve (som mindede om Oolong te fra Wu Yi bjergene eller Chaozhu). I de sidste par årtier har de fleste Tie Guan Yin teer også kendt som Iron Goddess of Mercy dog ændret karakter. I stedet for at sno bladene, begyndte man at rulle dem til små kugler. Ristningsprocessen er også blevet kortere, hvorved teen bliver tilsvarende mindre oxideret.
Terrori
Jin Guan Yin aka Golden Guan Yin te-buskene bliver dyrket i ca. 1000 meters højde og ligger i et område, der er langt fra byen Anxi, det område hvor de fleste Tie Guan Yin teer i dag fremstilles. Dyrkning i højder over 1000 meter gør det også muligt for producenterne at dyrke den højkvalitets Hongxin “Red Heart” kultivar af Tieguanyin, som er bedre tilpasset til det køligere klima. I dette bjergområde er miljøet ret uspoleret og fri for forurening, hvilket er forklaringen på, at teerne her har en naturlig smag af den vilde blomsterflora, der omgiver dem.
Producenten
Producenten bag vores Guan Yin teer er familien Zhang, en familie bestående af te-bønder. Familien Zhang høster kun 20 dage ud af hele forårets sæson. De begynder i den første uge af maj, i det som karakteriseres som det sene forår. Da teen gror højere oppe i koldere temperaturer, høstes bladene naturligt senere end resten af Anxi. Og på grund af det køligere klima er bladene længere om at folde sig ud.
Når buskene er klar til at blive plukket, tager man bladene fra den mest solrige dag og lægger til side til en speciel te: Jin Guan Yin Golden Guan Yin. Klart solskinsvejr anses for at være ideelt til plukning af te, der skal bruges til Oolong. Solens stråler sætter gang i en molekylær proces i bladene, som fremmer smag og aroma.
Resultatet er denne Jin Guan Yin Golden Guan Yin, der er usædvanligt intens i smagen. Selve aromaen af de tørrede blade står frem som noget ganske særligt i forhold til andre Tie Guan Yin teer. Det er en te, der skal nydes over mange udtræk, og for hvert udtræk vil den opmærksomme, opdage nye lag af udsøgt, frisk og frugtagtig smag i teen.
Temester: Zhang Shuiquan and Zhang Qingjian
Sæson: primo maj
Kultivar: Hongxin Tieguanyin (Red Heart Tieguanyin)
Origin: Anxi County, Zhejiang-provinsen, Kina
Plukkestandard: Et letåbnet blad med tre modne blade (Zhong kai mian)
Elevation: 1015 meter
Brygningsmetoder
Europæiske metode
Mængde: 2 gram til 200 ml vand
Brygges: i latteglas, kop eller 200 ml. tepotte
Vandtemperatur: 90-95o C
Trækketid: 1-5 minutter
Udtræk: Minimum 4 gange
Gong Fu metode
Brygges: i gaiwan, glas, ler eller porcelænspotte
Vandtemperatur: 95o C
5 gram til 100 ml. Vand
Trækketid: 30 sekunder til første udtræk, forlæng bryggetiden ved de efterfølgende udtræk.
Udtræk 5-7 gange
Prisen pr. 200 ml. kop, når bladene genanvendes
3 gange: 2,46 kr.
4 gange: 1,85 kr.
Alexander Skaarup (verificeret ejer) –
jeg har prøvet at riste den lidt i en vok, det udvikler en mandel/nøde smag når det er let ristet. Det kan klart anbefales at prøve at riste denne te, men pas på ikke at brænde bladene på
Alexis –
Hej Alexander,
Det kan jeg godt støtte. Jeg ofte rister ældre tie guan yin oolong, da det giver en fantastisk aroma og dybere smag.
Hilsen
Alexis
Karen Kromand Brun –
1 udtræk
Smag : Sommerblomst/syrlig, lang eftersmag
Duft : Sommerblomst/citrus
Farve : gul/grøn
2 udtræk
Smag : = 1 udtræk + fersken
Duft : = 1 udtræk + fersken
Farve : Mørkgul/grøn
3 udtræk
Smag : = 2 udtræk
Duft : = 2 udtræk
Farve : = 2 udtræk
4 udtræk
Smag : = 2 udtræk
Duft : Intens fersken
Farve : = 2 udtræk
5 udtræk
Smag : = 2 udtræk
Duft : = 4 udtræk
Farve : = 2 udtræk
6 udtræk
Smag : = 2 udtræk
Duft : = 4 udtræk
Farve : = 2 udtræk
7 udtræk
Smag : Mere let
Duft : = 4 udtræk
Farve : Mere lys
8 udtræk
Smag : = 7 udtræk
Duft : = 4 udtræk
Farve : = 7 udtræk
Denne te er en meget fin oplevelse dejlig smag + god duft og farveoplevelse.
En god årgang.
Der er brugt Gaiwan til denne bedømmelse.
Karen Kromand Brun, Hinnerup d. 25/8-2013