Qimen Caixia Keemun Sunrise
Eksklusiv Sort te
Qimen Caixia Keemun Sunrise er en ny te i Simply Teas sortiment. Til dem som er aficionado af Keemun vil denne te være meget velkommen som et eksklusivt alternativ til den dagligdags Breakfast Keemun.
Den strålende amberfarve, man kan se ved solopgang har været inspirationen. Da det er en fremragende morgen-te, som frisker humøret op med dens fantastiske aroma og søde smag, der opretholdes gennem flere brygninger, er det en passende inspiration.
Qimen, bedre kendt som Keemun i den østlige kinesiske provins Anhui, er et område med bjerge og skove. Sort te har været produceret i dette område i lidt mere end 100 år. Tidligere var de fine topskud forbeholdt de mere eksklusive grønne teer, men efterspørgslen på ekskvisit sorte teer er stigende både i Kina og i Europa.
Fremstilling
Teen fremstilles af topskud bestående af et blad og en uåbnet knop fra den lokale tebuske Xiao zhu ye zhong. Busken er kendt for at have særlige små blade, som når de er tørret ligner mørk, krøllet tobak. Det er først, når teen er brygget, at forvandlingen sker og de små bløde og fine blade viser sig.
For at oxidere uden at der opstår bitterhed, kræver de mange lag af uåbnede blade en særlig teknik og håndværksmæssige ekspertise. De fleste sorte teer er produceret ved at knække eller hakke bladene for at fremprovokere oxidering af tepolyfenoler, men denne te kræver møjsommeligt håndværk til at rulle bladene nok til at sørge for at alle te-knoppernes mange lag bliver udsat for iltning, men uden at knække.
Smagsnoter
Aromaen er delikat og frembringer erindringer om danske althea-bolsjer. Teen er ren og kompleks med undertoner af farin, småkager, ristet brød, mandler og bergamot. Bergamot er ofte en naturlig smagsnuance fundet i de allerbedste sorte teer. Derfor er bergamotolie tilføjet for at lave kvalitets-te, som sælges under navnet Earl Grey.
Smagen er ikke præget af tunge taninner, som man ofte oplever i mange sorte teer. Der er ingen bitterhed eller ubehagelig astringens, men en sødme og en dvælende smør-fornemmele med noter af friskbagte småkager og ristet brød. Denne te vil passe umættelig godt til et godt dansk morgenbord med rundstykker og ost.
Qimen Caixia Keemun Sunrise er en fantastisk te, som kan måles med vores bedste Spring Dawn Keemun til en tredjedel af prisen.
Temaster: Wang Chang
Sæson: Ultimo marts
Kultivar: Qimen Xiao Chu Ye Zhong (Qimen små blade te busk)
Origin: Qimen, Anhui provinsen, Kina
Plukkestandard: 1 knop til 1 let åbnede blad
Elevation: 1873 meter
Brygningsmetoder
Europæiske metode
Mængde: 2 gram til 200 ml vand
Brygges: i latteglas, kop eller 200 ml. tepotte
Vandtemperatur: 98° C
Trækketid: 1-4 minutter
Udtræk: 4 gange
Gong Fu metode
Brygges: i gaiwan, glas, ler eller porcelænspotte
Vandtemperatur: 98° C
5 gram til 200 ml. Vand
Trækketid: 30 sekunder til første udtræk, forlæng bryggetiden ved de efterfølgende udtræk.
Udtræk mindst 4 gange
Prisen per 200 ml. kop, når bladene genanvendes
3 gange: 2,52 kr.
4 gange: 1,89 kr.
Mikkel Steenberg Vedel –
Denne te er absolut rendyrket nydelse. Bryggede den på gong fu vis og det blev til 9 delikate udtræk i en 100ml gaiwan. Mild og rund – en skøn allround te, der varmt kan anbefales.