Yue Guang Bai White Moonlight sheng Puerh Bing
Sjælden Gushu Sheng Puerh
Årgang 2021
Ægte Yue Guang Bai White Moonlight sheng Puerh Bingg kommer fra Xiao Jing Gu og er produceret af Jing Gu Da Bai Cha –træerne. Blade der er plukket af Gammel Gushu* tetræer i stedet for tebuske, kan brygges på rigtig mange gange og samtidig bevare smag og aroma.
Denne te betragter vi som en ”Ladies Puerh”, fordi den er rund og blød med en sødme, som mange kvinder eller nybegyndere inden for Sheng Puerh elsker.
Terroir
Teblade anvendt til at lave Yue Guang Bai White Moonlight sheng Puerh Bing kommer fra bjergene i Xiao Jing Gu, hvor elevationen er ca. 1500 meter. Bladene er plukket fra 100-300 år gamle Jing Gu Da Bai Cha træer. Det 800 år gamle “modertræ” står i dag stadig, omringet af 500 år yngre tetræer. Siden er te-haverne omgivet af mangotræer, som har indflydelse på både teens aroma og smag.
Plukkestandarden for denne te er en knop med et blad, som er dunebelagt af beskyttende hår.
Tørringsproces
Maocha til Yue Guang Bai White Moonlight sheng Puerh Bing tørres under skygge og måneskin. Tørringsprocessen er langsommere end den traditionelle metode, hvor man tørrer ved direkte sollys. Det er en betingelse, at teen nøje overvåges af te-mesteren og der skal en konstant luftstrøm til for at undgå mug på bladene.
Den tidskrævende tørringsproces giver en langsom oxidering, inden tebladene presses til kager. Resultat er en unik, rig og fyldig aroma svarende til en let oxideret Oolong te. Den bryggede te giver en klar, ren og skarp olivenoliefarve.
Normalt er disse tekager (også kaldte for Bing) presset i 357 gram og i de senere år 400 gram. Vi har været så heldige, at få lov til at lave aftale om, at disse kager presses i 200 gram, hvilket gør det mere tilgængeligt for nybegyndere, som ønsker at udforske Sheng Puerh tes vidunderlig verden.
Smagsnoter
I modsætning til mange unge Sheng Puerh teer er vores Yue Guang Bai White Moonlight sheng Puerh Bing mildere og har ikke en udtørrende astringens.
Det meget store indhold af aminosyrer bl.a. L-theanin giver teen dens sødme og tedrikkeren en umami oplevelse. Smagen er blød og frugtagtig med en blommeagtig eftersmag. Det er en Puerh, der er meget velegnet til førstegangs tedrikkere af Sheng Puerh.
Opbevaring
Puerh kager opbevares bedst i papir eller stof, ikke i plastik. Teen holdes adskilt fra andre lugte og dufte. Der er ubegrænset holdbarhed ved rigtig oplagring og disse teer er velegnet til lagring i mange år.
*Gushu: Gu betyder meget gammel og Shu betyder tetræer
Temaster: Li Dong
Sæson: marts
Kultivar: 100-300 år gamle Jing Gu Da Bai Cha – Gushu tetræer
Origin: Xiao Jing Gu, Yunnan provinsen i Kina.
Plukkestandard: En dunebelagt knop med et blade
Elevation: 2200 meter
Brygningsmetoder
Europæiske metode
Mængde: 2 gram til 200 ml. vand
Brygges: i latteglas, kop eller 200 ml. tepotte
Vandtemperatur: 98o C
Trækketid: 1-4 minutter
Udtræk: 7 gange
Gong Fu metode
Mængde: 5 gram til 200 ml. vand
Brygges: i gaiwan, glas, ler, Yixing eller porcelænspotte
Vandtemperatur: 98o C
Trækketid: 30 sekunder til første udtræk, forlæng bryggetiden ved de efterfølgende udtræk.
Udtræk mindst 7 gange
Prisen per 200 ml. kop, når bladene genanvendes
-
- udtræk 2,16 kr.
- udtræk 1,30 kr.
Nigel Tonto Ching (verificeret ejer) –
Man skal ikke lade sig skræmme af at Yue Guang Bai anbefales som en nybegynder puerh. Jeg er efterhånden en garvet puerh drikker og elsker sheng puerh. Alligevel vil jeg anbefale Yue Guang Bao White Moonlight, da den har en hel unik sødme og blødhed, men stadig med rigelig umami smag. Jeg plejer at brygge den efter Gong Fu metoden hvor de første udtræk er på en 15-20 sekunder og med en 5-10 sekunder lagt til hver gang efterfølgende. Jeg bliver overrasket hver gang med White Moonlight over hvor mange gang man kan blive ved med at brygge på de samme teblade.
2rb1 –
(Sample) Selv om jeg har smagt en del pu’er kunne noget tyde på at de alle har været af shu typen. Denne te både smager og ser anderledes ud end jeg er vant til: Bladene variere fra mørkegrøn til lys brun og smagen minder meget mere om Oolong. Farven af teen er også kun svagt brunlig hvor andre pu’er har en mørk brun farve (ofte med røde eller violette toner). Smagen er meget mild men behagelig afrundet. Brug rigeligt med te og lad den trække længe (10 min).