Der findes en sort te, som kan gøre os helt salige. Vi viger ikke tilbage for at kalde det verdens bedste sorte te. Vi smagte den i 2011, hvor vi rejste i Yunnan Provinsen i Kina, og denne dag var vores rejsemål et meget gammelt te-træ.
Efter mange timers kørsel op og ned ad små snoede bjergveje, nåede vi endelig til stedet, hvor te-træet stod solidt plantet i jorden med sine oldgamle rødder. 3000 år gammelt – mener folk med forstand på den slags.
En gigant af et te-træ, så stort, at der måtte otte mand til at nå rundt om det. For at beskytte det har regeringen omgivet det med en mur, og porten til området var låst, da vi nåede frem.
Det krævede kontakter til embedsmænd på højere niveauer at få adgang til træet, men så dukkede en mand med en nøgle op og vi blev låst ind, så vi kunne beundre ‘helligdommen’ tæt på.
Imens vi ventede på nøglen, havde vi inviteret os selv på te hos naboen, der belejligt nok viste sig at være temaster. Vi blev budt på te – sort te, hvilket er usædvanligt i Kina, der mest producerer den type te til eksport.
Teen var mageløs. Begejstrede over dette uventede fund købte vi noget med hjem og har kun drukket af den ved særlige lejligheder. Det var tydeligt på grund at stedets afsondrethed, at den ville blive svær at skaffe på ny.
Det smukke gamle træ, som fagfolk anslår er 3000 år gammelt. Yunnan Provinsen, Kina 2011.
Den sorte te fra området i nærheden af Lincang i Yunnan har siden stået som en lysende stjerne på himlen over alle andre sorte teer, vi har smagt på. Intet har kunnet udfordre dens position og længslen efter dens nektarlignende bløde og søde dråber er blevet hængende. Lige som tanken om, hvordan vi skulle kunne skaffe den igen.
På vores rejse til Kina i år bragte turen os denne gang også til Sichuan. Vi havde den store glæde at besøge Zhuping’s* søster og hendes mand i millionbyen Chongqing. Her driver de en teforretning og har stort kendskab til især Puerh teer, hvilket forretningen bærer præg af med de mange eksemplarer, der stod rundt omkring os.
Når man kommer ind i en kinesisk teforretning, bliver man hurtigt bænket omkring et tebord og budt på adskillige udsøgte teer. Således også nu. Snakken gik livligt og igen blev en ny te skænket op. I et hjørne af vores bevidsthed fangede vi, at det var en sort te. Men pludselig så Alexis og jeg på hinanden med strålende i øjnene – det var jo ’vores te’ fra det 3000 år gamle te-træ. Eller i hvert fald en te, der mindede meget om den.
Li Dong (Zhupings svoger) er ceremonimester og serverer os dagens overraskelse: Rare Black Wild Yunnan Tea. Chongqing, Kina 2013.Det viste sig ganske rigtigt at være te fra meget gamle træer og plukket ikke så langt fra ‘vores’ 3000 år gamle te-træ.
Teen bliver plukket dybt inde i skoven i et område, der ligger 2600 meter over havets overflade. Allerede klokken fem og morgenen starter teplukkerne for at nå frem til de gamle, vilde te-træer. Oftest er de først hjemme igen ved 5-tiden om aftenen. Teen er da allerede oxideret og kan ikke anvendes til Puerh. Derfor laver man den til en sort te. Bladene får en let oxidering, hvilket giver teen dens lyse, gyldne farve – og ikke den røde farve, der normalt kendetegner sort te (i Kina hedder sort te for rød te pga. farven på den bryggede te).
Rare Yunnan Black Tea har en sødme og fylde, der er helt uforlignelig. Den lægger sig som en fløjsblød hinde i ganen og på tungen, hvor den bliver hængende behageligt i halve og hele timer efter, man har indtaget teen. Farven er ren og gylden.
Det er en te, man skal unde sig selv at nyde i fred og ro, mens man ikke tænker på andet end et område dybt inde i en skov højt oppe på et bjerg, hvor gamle, vilde te-træer står fredeligt og producerer disse blade år efter år – uafhængigt af, om der kommer nogen og plukker dem eller ej. Men heldigvis for os gør der det. Og de plukkes nænsomt og bringes den lange vej tilbage til temasteren, der ligeledes med kenderhånd behandler bladene, så vi mirakuløst kan sidde her mange tusinde kilometer væk og nyde dens dyrebare gyldne bryg.
Prøv selv!
Rare Yunnan Black Tea – Sjælden Yunnan sort te